A Vasárnapi Hírek április 11-én megjelent számában Kertész Anna alaposan feltárja a legújabb ügynökbotrányt, amely egy egész szakmát rázott meg.

 
Pszichoterápiás csoportfoglalkozás - Fotó: Michael Rougier, The Life Picture Collection, Europress/Gettyimages

"Most az amúgy is sokat szenvedett és méltatlan helyzetben dolgozó, folyton önigazolásra kényszerülő pszichiáterszakma kapott fájó sebet. Olyasvalaki ügynöki múltját tárta fel Gervai András a hetekben megjelent Titkos Magyarország című könyvében, akire egyfajta guruként tekintettek kollégái, betegei, akik közül sokukról jelentett éveken át.(...) hallgatag csüggedtségbe burkolózik a szakma – sokakat megkerestünk, senki sem akart beszélni a pszichiáterről" - írja cikkében Kertész Anna.

A hazai pszichiátria legendás alakja, Goldschmidt Dénes nyomot hagyott a közelmúlt kortársainak emlékezetében.
A Kádár-korral foglalkozó irodalmi alkotásokban is feltűnik alakja, mindig pozitív, makulátlan figuraként - úgy, ahogyan emlékeznek rá és az általa vezetett, sok embernek menedéket jelentő Pesthidegkúti Pszichiátriai Osztályra mindazok, akik kapcsolatba kerültek Goldschmidt Dénessel. Konrád György önéletrajzi írásában és Dés Mihály Pesti Barokk című könyvében is így jelenik meg a pszichiáter.

Most kiderül: az emlékezők, a kortársak túlságosan gyanútlannak bizonyultak.

Kertész Anna bőségesen idéz Konrád Györgytől és Dés Mihálytól is - majd Goldschmidtnek a Gervai András kötetében feltárt másik arcát is idézetekkel mutatja be.

Részletek "Az ész kifordul magából" címmel az április 11-én megjelent, és a nyitva tartó árusoknál egész hétvégén kapható Vasárnapi Hírekben.

Kézenfekvő a párhuzam Esterházy Péter 2002-ben megjelent Javított kiadás című művével. Miközben az író még rendkívül sikeres, édesapjának is emléket állító Harmonia caelestis című művével járt író-olvasó találkozókra, szembesült apja ügynökmúltjával - és a sokkot úgy dolgozta fel, hogy könyvet írt a dossziék feldolgozásának, a spicliskedés részletes megismerésének folyamatáról.
A sokkot így katarzis követte, és a közvélemény a politikai okokból feldolgozatlan hazai ügynökkérdés egyik legértékesebb irodalmi dokumentumát köszönheti Esterházy Péternek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!