Nincs esély, hogy a kormánypártok visszavonják a csak Soros-egyetemként emlegetett intézményt ellehetetlenítő, lex CEU néven elhíresült felsőoktatási törvénymódosítást – ismerte el a Vasárnpi Hírek kérdésére Tóth Bertalan. Az MSZP frakcióvezetője nemrég törvényjavaslatot nyújtott be a lex CEU eltörlésére, mondván: „a törvény súlyos sebet ejt a jogállamiságon, mert sérti a tanszabadságot és a felsőoktatási intézmények autonómiájának több évszázados alapelvét”.

 
A lex CEU elleni hatalmas fővárosi tüntetés - Fotó: Németh András Péter


Ezt a törvényjavaslatot tárgyalná az amúgy már nyári szüneten lévő Országgyűlés egy rendkívüli ülésen, aminek összehívását a szükséges számú képviselő – az összesnek legalább egyötöde, vagyis 40 – írásban kezdeményezte. Így Kövér László házelnöknek nincs választása, be kell iktatnia egy ülést a képviselői pihenőidőbe – valamikor augusztus 21. és 29. között.

Csakhogy Tóth Bertalan frakcióvezető szerint (a szocialisták mellett az LMP-frakció tagjai és a független képviselők) hiába voltak elegen az ülés kezdeményezéséhez, a Tisztelt Ház határozatképtelen lesz. (Kezdetben a Jobbik is támogatta az ötletet, végül kihátrált mögüle.) Ugyanis a Fidesz és a KDNP frakciója előre közölte: honatyáik nem szakítják meg szabadságukat és nem ugranak be egy vitára a parlamentbe.

A kormánypártok – állításuk szerint – már csak azért sem vesznek részt az ülésen, mert „Soros György helyi emberei” így próbálják a lex CEU eltörlésével „a törvények fölé helyezni a Soros-egyetemet”. Ha a törvény eltörlésére nem is, de Tóth szerint a jelenlévő ellenzékieknek legalább arra lesz lehetőségük, hogy napirend előtti felszólalásban kifejtsék az álláspontjukat a témában. (Nemcsak a lex CEU-ban, hanem a devizahitelek ügyében is, mivel az LMP kezdeményezésére a rendkívüli ülés napirendje kiegészült egy, a devizahitelesek kilakoltatásának megakadályozását célzó ponttal.) Ami a CEU ügyét illeti, a lex CEU elfogadásával kialakult helyzet orvoslására az Európai Bizottság még júliusban 30 napos határidőt szabott. Ebből lassan kifut a magyar kormány, mivel jó ideje beszélnek róla, de egyelőre még nem kötötték meg a CEU további működését a törvény szerint biztosító kétoldalú megállapodást New York állammal.

Ha igaz, hogy ez hamarosan megtörténik, a hvg.hu írása szerint még mindig marad feladat: az áprilisi törvénymódosítás ugyanis azt is a működés feltételéül írja elő, hogy az egyetem a székhelyállamban is folytasson tényleges oktatási tevékenységet, vagyis New Yorkban is legyen működő kampusza.

L. T.

Puhul a kabinet: eddig az USA központi kormányzatával akart megállapodni, most már New York állammal is beéri. Nem véletlenül: ha nem lép előre, mire elstartol az EP őszi szezonja, akkor állóháborúba kényszerül, és előfordulhat, hogy pártcsaládja, a Néppárt kitagadja.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!