Történetének legsúlyosabb válságába kerülhet a CSU a vasárnapi bajor tartományi választás után. Ettől Angela Merkel sem függetlenítheti magát.

 

A német lapok találóan jegyzik meg: a Bayern München focicsapat állapota nagyjából olyan, mint a Keresztényszociális Unióé (CSU). A Bayern, amely az utóbbi években utcahosszal nyerte meg a német labdarúgó-bajnokságot, ezúttal szenved, és a CSU szintén teljesen formán kívül van. Uli Hoeness, a bajor klub elnöke azonban megjegyezte: nagy különbség, hogy míg a Bayernnél házon belül oldják meg a konfliktusokat, a CSU-nál kiteregetik a szennyest.

Keresztényszociális macsó

Ez a jelenlegi nagykoalíció legnagyobb baja, és ez Horst Seehofer belügyminiszter, a CSU elnökének legnagyobb hibája. Amolyan macsóként lép fel, kemény üzeneteket küld a kancellárnak, később azonban beáll a sorba, mégsem robbantja fel a koalíciót. Ez azonban igen rossz stratégiának bizonyul, hiszen nemcsak az embereknek, az uniópártok parlamenti képviselőinek is elegük van abból, hogy a kormányon belül nincs egység, a kabinetet a széthúzás jellemzi. A honatyák egyértelmű üzenetet küldtek Merkelnek és Seehofernek, amikor a kancellár jelöltje, Volker Kauder helyett Ralph Brinkhaust választották meg az uniópártok frakcióvezetőjének. Akkor több lap a Merkel-éra végét jövendölte, miután azonban a képviselőcsoport új irányítója egyértelműen kiállt a kancellár mellett, és támogatta őt abban, hogy december elején induljon újra a CDU elnökségéért, a vihar elült.

A nagy kérdés az, meddig. Az október sem ígér sok jót az uniópártoknak, sem a vasárnapi bajor választás a CSU-nak, sem az október végi voksolás Hessen tartományban a CDU-nak.

Politikai földindulás

Amikor június végén fagypontra jutott a viszony a CDU és a CSU között a menekültválság kezelése miatt, felmerült a lehetősége annak, hogy a két párt felmondja régi szövetségét és Angela Merkel kereszténydemokratái önállóan indulnak a bajor tartományi választáson. Ez természetesen hatalmas érvágást jelentett volna Horst Seehofer tömörülése számára. Végül sikerült kompromisszumot kötniük, nem kizárt azonban, hogy az uniópártok jobban járnak, ha a külön indulás mellett döntöttek volna.

Június végén ugyanis az INSA ügynökség még 41 százalékon mérte a CSU-t, legutóbb azonban az Infratest dimap ügynökség már csak 33 százalékon látta, ami elvileg azt is jelenti, hogy akár a keresztényszociálisok nélkül is kormányt lehetne alakítani. Ez valóságos politikai földindulással érne fel abban a tartományban, ahol 1949 óta a tartományi miniszterelnök rendre a CSU politikusa volt, és 1966 óta a párt csak egy alkalommal, 2008–2013 között volt koalíciós partnerre utalva. Tulajdonképpen mindegy, hogy a CSU 33 vagy 36 százalékot szerez, bármilyen hármassal kezdődő eredmény kudarccal ér fel.

Bűnbak kerestetik

A CSU-ban nem várnak csodát, a kampány utolsó hetei már arról szóltak, hogy valakivel el akarják vitetni a balhét. S ez a valaki Horst Seehofer lesz. Markus Söder tartományi miniszterelnök és Angela Merkel kancellár között mintha valamilyen hallgatólagos megállapodás körvonalazódna arról, hogy a CSU elnökére, szövetségi belügyminiszterre hárítják át a felelősséget.

Seehofer már 2013 óta folyamatosan Merkel kormányának belső ellenzékeként lép fel, júniusban pedig rendkívül felelőtlenül viselkedett, amikor kis híján szakított a kancellárral. Stratégiája az volt: kemény menekültpolitikát folytat, ezzel kifogja a szelet a jobboldali radikális Alternatíva (AfD) vitorlájából. Taktikája kudarcot vallott, mert miközben az AfD népszerűsége nem változott jelentősen, a CSU-é zuhant.

Söder most úgy tesz, mintha Seehofer lenne a hibás mindenért, pedig ő maga is sokat tett a CSU drámai helyzetéért. Bajor tartományi miniszterelnöki címét is radikalizmusának köszönhette. Még éppen időben felismerte azonban, váltania kell, mérsékeltebbnek kell lennie, mert így majd Seehoferen verik el a port.

Merkel számára az a vasárnapi választás tragédiája, hogy hiába nem ért egyet egy sor kérdésben Seehoferrel, a CSU mélyrepülése az ő kormányzását is érinti. Amikor a közvélemény-kutatók országosan mérik az uniópártok népszerűségét, nem térnek ki külön a CDU vagy a CSU népszerűségére.

A nagykoalíciós partner szociáldemokraták (SPD) Bajorországban sem tudnak profitálni a CDU/CSU válságából. A nagy meglepetést a Zöldek okozhatják, ők a második helyen végezhetnek. Merkelre pedig nehéz hónapok várnak.

FOTÓ: BERND VON JUTRCZENKA, AFP

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!