Nemzetközi bíróságokon keresnek jogorvoslatot a szakszervezetek, amelyek már elkezdték egy egységes pertársaság kialakítását is. Formálódik a szervezett ellenállás is.

Akcióegységet hozott létre csaknem ötven hazai szakszervezet a héten, és bejelentették, hogy szeptember 29-től határozatlan idejű sztrájkot, illetve országos demonstrációt szerveznek azzal a céllal, hogy összehangoltan, együtt lépjenek fel, közösen megállapodásra kényszerítsék a kormányt a munkavállalókat és a már nyugdíjban lévőket érintő intézkedésekről. Kiáltványt is megfogalmaztak, amelyben tiltakoznak az ellen, hogy a kormány egy éve érdekegyeztetés nélkül, ötletszerű döntésekkel, hatásvizsgálatok nélkül hozza meg a munka világával kapcsolatos intézkedéseket.

Felszólítják a kormányt, hogy állapodjon meg a szociális partnerekkel a korkedvezményes, a korengedményes, az előrehozott öregségi, az özvegyi, a rokkant és a szolgálati nyugdíjelemek megtartásáról. Tiltakoznak a táppénz megfelezése, a sztrájkjog korlátozása – gyakorlatilag ellehetetlenítése –, a szabadság csökkentése, az ellentételezés nélküli túlmunka, illetve a legalapvetőbb szakszervezeti jogok szűkítése ellen.

A tanácskozásra egyébként a Fegyveres és Rendvédelmi Érdekvédelmi Szövetség (FRDÉSZ) elnöke – a rendvédelmi sztrájkbizottság első, lemondott vezetője – kész stratégiát tartalmazó forgatókönyvvel érkezett a D-Dayről. Kónya Péter szerint ideje félretenni a konföderációvezetők közötti ellentéteket, hiszen bebizonyosodott, hogy az elaprózott akcióknak nincs eredménye, össze kell hangolni a fellépéseket. Abban egyetértés született, hogy a nyár nem alkalmas egy nagy horderejű fellépés alapos előkészítésére. Az is elhangzott, hogy az Orbán-kormány erőből dönt, most kell fellépniük a szakszervezeteknek, és aki a „puha” folytatásban érdekelt, annak el kellene gondolkodnia a további tisztségvállalásáról. Gaskó István, a Liga elnöke bejelentette, hogy a Liga akár egy konföderációvá váló összeolvadást is el tud képzelni fokozatosan, de az értékek alapján. Erre az invitálásra a többség válasza az volt, hogy ma az akcióegység a fontosabb.

Úgy tűnik, ma a kormány elhatározott szándéka a szakszervezetek gyengítése, erre pedig hathatós választ csak akkor tudnak adni, ha közösen és egységesen lépnek fel – nyilatkozta a Bánya- és Energiaipari Dolgozók szakszervezetének elnöke, az MSZOSZ elnökségének tagja. Rabi Ferenc szerint az ágazati szakszervezeteknek is erősíteniük kell az akcióegységet.

A szeptember 29-től kezdődő akciósorozat konkrét lépéseit kidolgozó operatív testület egyik irányítójaként Kónya Péter úgy látja: a szakszervezeteknek változtatniuk kell a döntéshozatali mechanizmusukon is, hiszen láthatóan az interneten, például a Facebookon szerveződő civil mozgalmak jóval gyorsabban tudnak reagálni a kihívásokra. Felvetésünkre, hogy a tavaszi szakszervezeti erőfelmutatás mintha mára veszített volna az erejéből, az FRDÉSZ elnöke úgy reagált: tudomásul kell venni, hogy nyáron az emberek nagy része nem mozgósítható. A vasat azonban addig kell ütni, amíg forró, és ezt egyre többen ismerik fel. „Arra készülünk, hogy forró őszünk lesz” – mondta Kónya Péter, aki ma úgy látja, mindenképpen perre kell menniük a kormány, illetve a parlament szerzett jogok elvételét jelentő döntéseivel szemben, de nem Magyarországon, hanem nemzetközi bíróságokon fognak jogorvoslatot keresni. Ennek jegyében kezdték meg egy egységes pertársaság kialakítását is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!