„123 millió ember él ma a létminimum alatt az Európai Unióban, és az uniós polgárok egynegyedét fogja fenyegetni a szegénység, ha nem történik beavatkozás” – jelentette ki Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, a Szegénység és a Társadalmi Kirekesztés Elleni Európai Platform negyedik, éves gyűlésén, melyet novemberben tartottak Brüsszelben.

Az unióban a szegények fele nő, egynegyede pedig gyermek. Sokan nem is hajléktalanok vagy állás nélküliek (24 millióan), a munkabérükből mégsem tudják biztosítani a megélhetésüket, „dolgozó szegények”.

Az uniós cél 2020-ra leszorítani a szegénységben élők számát legalább 20 millióval; ehhez a munkahelyteremtésen túl szükség van az elfogadható minimálbérre, az oktatás, az egészségügyi és szociális szolgáltatások fejlesztésére, valamint a lakhatáshoz és (az idén elfogadott irányelv alapján) a bankszámlanyitáshoz való jog biztosítására.

„Évente ezermilliárd euró bevételt veszít el az EU az adóelkerülés és az adócsalás miatt. Ilyen összeg mellett a szegénység visszaszorításáról és a társadalmi felzárkóztatásról beszélni úgy, hogy közben nem javítunk az adózási politikánkon, olyan, mintha a Titanic fedélzetén rendezgetnénk a napozóágyakat” – mondta Schulz, aki ösztönözte a tagállamokat arra, hogy minél többet használjanak fel az Európai Szociális Alap forrásaiból, melyeknek 20%-át (közel 15 milliárd eurót) csakis a szociális felzárkóztatást segítő célokra különítették el.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!