Feléjük lejt a púpos padló - "Van, aki kútmérgezőként, és van, aki a magyar katolikus egyház bátor megmentőjeként tekint a két éve indult SZEMlélek blogra, amelynek alapító-főszerkesztője szerint egyházában egyre nagyobb számban vannak olyan papok, akiknek elegük van a kormány által értelmezett „keresztényiségből”.

 
Gégény István szerkesztő, újságíró. 2000 óta foglalkozik újságírással, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének tagja. Jelenleg kommunikációs vállalkozóként interjúkat készít, tanácsadással foglalkozik, fő projektje a SZEMlélek blog online magazinná fejlesztése - Fotó: Draskovics Ádám

Gégény István tabudöntögető interjúiból nemrég kötet jelent meg, amely a katolikus egyház problémáinak és lehetőségeinek gyűjteményeként is értelmezhető. "

Most őt kérdezte munkatársunk, Kertész Anna arról, hogy merre tart az egyház és merre a hívők.

A beszélgetésben Gégény István elmondja a http://szemlelek.blog.hu/ címen található blogról:
„Az oldal akkor állt igazán pályára annak idején, amikor a Beer Miklós püspökkel készült bátor hangvételű interjúmat sehol sem tudtam megjelentetni. (A püspökkel lapunk is több, nagy figyelmet keltett interjút készített az elmúlt években: 2014 szeptemberében  ; majd 2015 szeptemberében is  ; laptársunk, a Szabad Föld hasábjain 2016 februárjában olvashatták a püspök szavait  – a szerk.) Azóta számos hasonló interjút készítettem, ezek jelentek most meg kötetben is a blog második születésnapjára.
A témákat nem keressük, hanem felénk lejt a púpos padló.
A katolikus egyház padlója ugyanis iszonyatosan púpos a sok szőnyeg alá söpört problémától.
Ezekről eddig is volt szó, de kizárólag háttérben vagy csak bizonyos asztaloknál. Most nyílt egy rés, egy csatorna, amelyen ezek végre áramolhatnak. A lehetőség a blog függetlenségében, szabadságában rejlik. Nekem, nekünk nem kell senkitől jóváhagyást kérnünk, nincs honnan leszólni: hogy ezt nem kellene…
A belterjes egyházi kommunikáció nagy gátja a szükséges reformoknak, amelyek a problémák megnevezésével kezdődnek. Jellemzően egy nagyon káros pozitivizmus jegyébenszületnek a cikkek a katolikus orgánumokban. Ráadásul gyakran nem vesznek tudomást szakmai szempontokról sem, így a vallásos témák nem tudnak fogyaszthatóan megjelenni, csak valami szenteltvizes mázban.
Nagy előny számomra, hogy 15 évet eltöltöttem az üzleti alapú újságírásban, így hívő katolikusként saját témámra, hangomra rátalálva tudok az egyházról bátran és közérthetően beszélni.
Úgy, hogy az akár a nem vallásos olvasók ingerküszöbét is elérje.
A legolvasottabb hírportál félszáz alkalommal szemlézte a cikkeinket az elmúlt évben.”A teljes interjú „Feléjük lejt a púpos padló” címmel a friss VH-ban olvasható.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!