Casting és zsarolás – Eljött a különutasság ideje – az ellenzéki pártok rendre deklarálják, hogy nem közösködnek senkivel.

 
VH, 2017. október 28.

Az LMP és a Jobbik esetében ez érthető is, a mérések azt mutatják, hogy bázisuk még a választásigyőzelem-esélyes esetén is komoly fenntartásokkal – vagy egyáltalán nem – szavazna egy baloldali együttműködésre (lásd kutatásunkat a 9. oldalon).

A Demokratikus Koalícióról azonban ez nem mondható el – éppen ezért érdekes az időzítés, hogy a párt deklarálta: semmilyen közös miniszterelnök-jelöltből nem kér. A mondás elvi állásfoglalás is lehetne, de nem az: üzenet az MSZP-nek. Hogy Gyurcsány Ferenc pártja nem áll be Balázs Péter mögé. Emlékeztetőül: a szocialisták  a háttérben kapacitálták a volt külügyminisztert, lenne közös címerfigura. Miután a rábeszélés ténye kiszivárgott, Balázs távolította magától a felkérést, és egy tévéinterjúban azt nyilatkozta: nem lenne a DK és az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Ez azonban a szocialistáknak nem szegte kedvét, értelmezésükben a volt külügyminiszter mondata azt jelentette: semmi akadálya, hogy Balázs egy szélesebb kör embere legyen.


Talán nem morzsolják el

Csakhogy, úgy tűnik, elmérték egymást a „reménybeli együttműködő felek”. Ugyanis Gyurcsány Ferenc vagy valóban nem akar közös miniszterelnök-jelöltet, vagy emelni akarja az együttműködési tétet. Utóbbi praktikusan azt jelenti, hogy a DK több egyéni választókerületben indíthat jelöltet. (Az éppen érvényes politikai mondás szerint a 106 egyéni választókerület több mint felét nyerheti az ellenzék, amennyiben mindenhol csak egyetlen áll szemben a kormánypárti jelölttel.)

Így az MSZP-nek nincs más választása, mint tolni a közös jelölési projektet: nemrég a december 9-i kongresszusra már jelölttel akart beköszönni a vezérkar néhány tagja, most viszont Hiller István választmányi elnök februárig kivárna a közös jelölttel. Azaz a választásig alig másfél hónapja maradna az új embernek – ha lesz.

Igaz, ennek is lehet előnye, nevezetesen, hogy sem a kormánypártoknak, sem a szövetségeseknek nem lesz idejük elkoptatni. Illetve a hátralévő négy hónapban Szél Bernadett LMP-elnök, Gyurcsány pártelnök, illetve Vona Gábor Jobbik-elnök kellőképpen amortizálja egymást.

Viszont az is biztos, hogy amennyiben az MSZP-nek nem sikerül közös jelöltet találnia addig, akkor érdemben veszít jelenlegi súlyából a választáson.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!