Fiatalok ezrei gyűlnek össze március 31-e óta éjjelente a párizsi Köztársaság téren, illetve Franciaország és Belgium nagyvárosaiban. Hogy pontosan mi ellen tiltakoznak, az mára kevésbé világos, de általában véve a kapitalizmussal, a globalizációval, a fiatalokat sújtó munkanélküliséggel és a politikai elit alkalmatlanságával van gondjuk, mint korábban az Indignados (Felháborodottak) névre keresztelt spanyol fiataloknak vagy az Occupy the Wall Street (Foglaljuk el a Wall Streetet) mozgalmárainak. Az Éjjelente talpon (Nuit debout) tagjai mellesleg meg élvezik, hogy szabadon beszélgethetnek mindenről, és „megélhetik a demokrácia egy másik dimenzióját”.

 
Diáktüntetések Franciaországban - Fotó:Jean-Paul Pelissier, Reuters

A magyar tanár- és diáktüntetésekkel ugyanakkor igen nehéz párhuzamba állítani a megmozdulás okait, ugyanis míg itthon az a gond, hogy az állam nem látja el megfelelően a feladatait, Franciaországban éppen az állami túlterjeszkedés okozza a problémákat. A tüntetések eredetileg azért kezdődtek, hogy a francia kormány munkajogi reformjai ellen protestáljanak, amely rugalmasabbá tenné a munkaerőpiacot azzal, hogy megkönnyíti a munkába állást és az elbocsátást is. Egy olyan országban, ahol 3800 oldalas a munka törvénykönyve, és óriási hagyománya van a szakszervezeti sztrájkoknak, minden változást nagyon nehezen fogad el a társadalom. A gazdaság közben egyre veszít a versenyképességéből, ami különösen fáj a franciáknak, ha teljesítményüket a szárnyaló németekéhez mérik. De azt azért nehezen tudnák elviselni, hogy egyes szakmákban 35 óránál többet kelljen dolgozni hetente.

A fiatalok felháborodása részben jogos, hiszen Franciaországban 10 százalékos értékkel csúcsot dönt a munkanélküliség, és korosztályukban ennél is siralmasabbak a mutatók: negyedük nem talál munkát. Az is igaz, hogy 1968 májusa óta nagy hagyománya van a diáklázadásoknak, és már tíz éve annak, hogy Jacques Chirac munkaerő-piaci reformjait sikerült ellehetetleníteni. Csak azt nem veszik észre, éppen a rugalmatlanság gátolja meg őket abban, hogy munkát vállaljanak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!