Helyszín: Sándor-palota; esemény: Rogán Antal átveszi miniszteri megbízólevelét Áder János államfőtől; szituáció: Orbán Viktor miniszterelnök lehajlik, hogy Rogán kisfiával kezeljen – így előbukkan a háta mögül egy szemüveges férfi: úgy hívják Kertész Balázs. Ez a fotó azon ritka képek egyike, amelyen látható az ember, akit a hatalmi elit csak a miniszterelnöki kabinetfőnök táskás embereként emleget.

A felvételre az Index bukkant rá, mégpedig épp Rogán Facebook-oldalán. Persze nem véletlenül: a portál egy rendkívül alapos tényfeltáró anyagot épített Kertész Balázsról. Akit hivatalosan nem is ismert Rogán – legalábbis a miniszterelnöki kabinetfőnök ezt állította az Indexnek. De nem mondott igazat. ( Az Index november 11-én publikált cikke: Bemutatjuk Rogán Antal sötét oldalát, a fantommá vált Kertész Balázst - A Rogán-hálózat nemzetközivé fejlődésének tíz fejezete )

Hosszú évek alatt Kertész talán Rogán legfontosabb bizalmi emberévé nőtte ki magát. Még a Fidelitasban ismerték meg egymást, a 2000-es évek elején együtt épültek be a Belváros jobboldali politikus közegébe, együtt szorították ki a régieket (Kertész például önkormányzati képviselő lett), illetve együtt lehetetlenítették el Steiner Pál szocialista polgármestert. Így nem csoda, hogy 2006-ban már Rogán volt a polgármester-jelölt és nyert is. Kertésszel közös karrierívét az sem törte meg, hogy nevük felbukkant a Kulcsár-ügy nyomozati anyagaiban, sőt a 2003-ban azt vizsgáló parlamenti bizottság azt feszegette: mi köze lehet Rogánnak és Kertésznek a csaláshoz. Ám végül nem történt semmi.

Rogán polgármestersége alatt Kertész kihátrált a közéletből, és a nyilvánosságot kerülve dolgozott – az Index értesülései szerint ő ötölte ki a belvárosi ingatlanok értékesítési rendszerét. És azóta is számos előnyös szolgálatot tesz Rogánnak, például a felesége cége, a MobilSign Kft. vásárolta meg Rogán találmányának (egy elektronikus aláírási eljárás) jogosultságát. (Hogy minden olajozottan és diszkréten működjön a Rogánt és Habony Árpádot körbe vevő ügyvédi háló Kertész ismerőseiből áll.) Nem véletlen, hogy a jogásszal valószínűsíthetően olykor Rogán és Habony is találkozik. Például az Index fotójának tanúsága szerint mindketten abba az Aulich utcai házba mentek be, ahol a mintegy 250 négyzetméteres lakás/iroda van, ami Kertész cégének, a Monavis Consulting Kft.-nek a székhelye.

És nemcsak a hazai hatalmasságok fordulnak meg itt, de lencsevégre kaptak itt egy grúz exminiszterelnököt, amint egy grúz bankárral, illetve egy grúz-izraeli üzletemberrel beszélget. (Utóbbi Shabtai Michaeli, aki sajtóinformációk szerint Habony egyik letelepedési kötvényekkel kereskedő ismerőse.
Bár tagadja, hogy ő állna a kötvényeket az orosz és posztszovjet régióban terítő VolDan Investments Ltd. nevű cég mögött, Shabati az összes ezzel kapcsolatos sajtóperét bukta.) A három férfi többek között az Eximbankot is említette, valamint erőműről is beszélt. Márpedig az Eximbank asztalán valóban van egy grúziai erőmű-beruházás, amire eddig nem adott hitelt, mivel a beruházáshoz hiányzott a grúziai bankgarancia. Így az Index azt feltételezi: jó eséllyel erről, az Eximbank finanszírozásával végrehajtandó beruházásról tárgyalhattak a grúzok. (A feltételezést erősíti, hogy Puskás András, Rogán korábbi alpolgármestere, az Exim igazgatóhelyettese lett.)

Vélhetően hivatalos szerepe nincs Kertésznek a külgazdasági kapcsolatok alakításában (az Index több külföldi ügyeletet is említ), hiszen formailag semmilyen kapcsolatban nem áll a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, illetve az Eximbankkal.
Úgyhogy hiába állítja a miniszterelnök kabinetfőnöke, hogy nem ismeri, Kertész súlyát egyedül Rogán adja. Még akkor is, ha a cikk elején említett fotó azóta eltűnt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!