Tétényi Évát, Esztergom polgármesterét egyáltalán nem lepte meg az eredmény. A Fidesz győzelmét a hagyományos esztergomi értékrenddel magyarázta. Igazán érdekes eredmény – szerinte – 2010-ben született,amikor őt választották polgármesternek.

 
Tétényi Éva

– Amikor engem 2010-ben megválasztottak kétharmaddal, legalább kétezer fideszes szavazó is rám voksolt, vagyis elsősorban Meggyes Tamás és az ő általa megtestesített magatartás ellen szavaztak. Az is hozzátartozik a teljes képhez, hogy akkor egy jelölt indult egy ellen. Ha most összeadnánk azokat a szavazatokat, amelyek az ellenzéki és a jobbikos jelöltekre érkeztek, Völner Pál nem nyert volna, és ez az országban sok helyen igaz. Az kétségtelen, hogy Esztergom inkább jobboldali város, a Fideszhez jobban kötődnek az emberek. Az önkormányzati választásokkor fog kiderülni, hogy az általam képviselt szakmaiság mennyit ér.

– Ezek szerint indul az önkormányzati választásokon?

– Igen, indulni fogok. A 2010-es egy protestszavazás volt, és én magam is kíváncsi vagyok, hogy valami mellett vagy valamiért össze tudnak-e fogni a szavazók. Most, hogy a város az adósságrendezés után könnyebb helyzetbe került, úgy tűnik, hogy a terveinket meg tudjuk valósítani. A következő ötéves ciklusban érdemes lenne folytatni, és felépíteni mindazt, amit elgondoltunk.

– Az esztergomiak többsége elismerően nyilatkozik a teljesítményéről, de sokan azt mondták, hosszú távon nem szolgálja a város érdekeit, ha ön marad a polgármester és marad ez a patthelyzet a közgyűlésben.

– Abban természetesen igazuk van, hogy ez a helyzet nem tesz jót. A képviseleti demokráciában a képviselő-testület hozza meg az összes döntést, de az emberek tudatában meg az van, hogy a polgármester vezet és ő a főnök. Hiába törekszik az egyik fél a megegyezésre, ha a másik fél, akinél a szavazati többség van, erre nem hajlandó. A külső szemlélő könnyen elveszítheti a fonalat, hogy ki kezdte a vitát. Én nem vagyok összeférhetetlen ember.

– Mi a garancia arra, hogy a következő ciklusban jobb lehet a helyzet a közgyűlésben?

– Szerintem még egyszer nem lesz ilyen helyzet Esztergomban, mint most volt. Részben azért mert az előző időszakban felhalmozott 26 milliárdos hiányt ki kellett gazdálkodni, most pedig itt az ideje a fejlesztéseknek.
A másik garancia pedig az, hogy még egy ilyen képviselő-testület nem lesz, mert maga a Fidesz is azt mondta, hogy új arcokat szeretne. Az új emberek látván azt, hogy az én hátam mögött nem haramiák állnak, hanem az esztergomi emberek, inkább azon fognak dolgozni, hogy jól tudjunk együttműködni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!