Külföldi luxusirodák, három helyről „kitömött” rokon – dübörög az MNB-saga, de a jegybanknak fölösleges rettegnie, épp most szüntették meg 19 ügyét.

 
Matolcsy György

Nem múlik el hét MNB-botrány nélkül, de tény, nehéz kordába szorítani a költekezési kedvet, ha valaki 250 milliárd forint fölött diszponál (ezt a summát az MNB tolta ki különböző alapítványaihoz).

A legújabb botrány, hogy a jegybank havonta 15,5 millió forintot költ 3 külföldi luxusirodájának fenntartására. Az irodákban dolgozó 6 alkalmazott bére pedig havi 8,5 millió forintot tesz ki. A legolcsóbb a hamburgi iroda, amelynek havi díja 6494 euró, azaz 2,052 millió forint. Hasonló összeget fizetnek a római 49 négyzetméteres helyiségért is. A párizsi bérlemény a legdrágább: havonta 8988 eurót (2,84 millió forint) kóstál – itt az MNB a piaci ár négyszeresét fizeti. A jegybank úgy reagált minderre: valamennyi helyszínen teljesen berendezett és felszerelt, több helyiségből álló irodát bérelnek, amelyek az uniós jegybankoktól általánosságban elvárt biztonsági szintet is biztosítják, így megfelelő őrzéssel és riasztóvédelemmel ellátottak.

Hasonlóan blazírt válasszal szolgált az MNB, amikor arról faggatták: miért jó az, hogy ugyanazon személy több alapítványi felügyelőbizottságban is tag. A jegybank szerint ez azért remek, mert „biztosítja az egységes ellenőrzést és az azonos elvek mentén történő szakmai és pénzügyi kontrollt”. Így nem meglepő, hogy Matolcsy György unokatestvérének felesége egyszerre három jegybanki szervezettől vesz fel pénzt: Szemerey Gabriella havonta több mint egymillió forintot kap azért, mert az egyik jegybanki alapítványnál igazgató (amelynél Matolcsy György a kuratórium elnöke), két alapítványi cégnél pedig igazgatósági tag. Az érintett cégek szerint Szemerey Gabriellát szakmai hozzáértése alapján delegálták a posztokra.

Hogy értsük a családi szálakat: Szemerey Gabriella férje Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás nagyvállalkozó, a Növekedési és Hitelbank elnöke, ő áll a VS és az Origo mögött is. Nemrég vásárolt egy XIII. kerületi, 230 négyzetméteres luxuslakást saját vállalkozása nevére, majd egy másik érdekeltségével felújíttatta, és a több százmillió forint értékű ingatlan használatát átengedte az MNBvezér fiának, Matolcsy Ádámnak. A 30 éves srác nem panaszkodhat: idén egy veszprémi bútorgyár tulajdonosa lett, tavasszal pedig egy körpanorámás házat építtetett Balatonfüreden, amelynek mezőgazdasági melléképületéből teljes panoráma nyílik a tóra. Közben a másik unokatestvér sem járt rosszul: 400 millió forintos MNB-hitelt kapott Szemerey Szabolcs, aki Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester férje.

Ráadásul a jegybanknak nincs miért aggódnia: a Közbeszerzési Döntőbizottság 19 ügyben megszüntette a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné Alapítványok egyes ügyleteinek vizsgálatát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!