Nem az Évának kéne itt Esztergomért, a demokráciáért Pestig, az Országházig zarándokolnia, hanem a Meggyesnek kellene kanosszát járnia itt, helyben, de túl nagy a pofája még mindig – meg mindene megvan! – vélekedett még pénteken, a narancsvörös napnyugtában a 45 kilométeres gyaloglás kezdetekor az akkor még cirka négyszáz fővel elindult menetben, egy esztergomi férfi.

  <h1>Kállai Márton felvételei</h1>-
  <h1>Tétényi Éva polgármester</h1>-
  <h1>Kállai Márton felvételei</h1>-

Kállai Márton felvételei

- – Kép 1/3

A Mindszenthy József katolikus iskola melletti templomból jött ki, de nem volt rajta sport- vagy túracipő. Többeken, akik a miséről jöttek, viszont igen. El is mondták: keresztényként kutya kötelességüknek érzik, hogy részt vegyenek a „10-es úti túrán”. Mert az, ami „Szent István városában, az Alkotmánybíróság városá­ban, a Gyermekek városában, az Eurorégió városában” – ahogy azt az Esztergom-tábla jelzi – történik, az nonszensz.

A helyiek, polgármesterük vezetésével már hetek óta edzésre jártak, így készülődnek a nagy zarándokútra. A helyi patikák magnéziumot és vitaminokat küldtek Tétényi Évának, hogy jól bírja a gyaloglást.

Akik Tététnyi Éva polgármester köré gyűltek az esztergomi induláskor, mind úgy vélik: mindennek a bukott fideszes polgármester, Meggyes Tamás az oka. A város jószerivel inkább jobboldali, konzervatív – ám a botrányai­ról elhíresült expolgármesterrel nem kíván közösséget vállalni. – Tíz év elég, sőt sok, túl sok volt belőle – állítják. Huszonötmilliárd forintnyi adósságot halmozott fel – minden esztergomira 660 ezer forintnyi summa jut. Lassan, vagyis dehogyis lassan, gyorsan megbénul egy 34 ezres gyönyörű történelmi város: nem lesz közvilágítás, tömegközlekedés, a szemétszállítás díja havonta 1220 forint/fő (számoljuk ki csak családonként!) csupán azért, mert a kétharmados többséggel ősszel megválasztott független polgármester, a város szülöttje, Tétényi Éva építész megindította ugyan az adósságrendezést – de a testület megbénította. Viszont megszavazta Meggyes Tamás expolgármester vesztett magánpereinek költségét.

– A választásokkor a szlogen az volt: „Meggyes nem, Fidesz igen!” – meséli egy negyvenes sportos férfi, aki Leányváron csatlakozott a cseppet sem flúgos futamhoz. S folytatja: – Nézze, én mindent narancsszínben láttam sokáig, párttag is voltam – de ez nem mehet így tovább. Feltettük a kérdést a „tizeknek”, vagyis a sajnos kétharmados többségben lévő fideszes képviselőknek, akik miatt a patthelyzet kialakult: miért blokkolnak mindent, ami a városnak használna, mi ez a lehetetlen, tiszteletlen stílus egy nővel, egy polgármesterrel szemben, aki amúgy össze tudta hozni a pártokat a Munkáspárt 2006-tól a Jobbikig, bevonva a civileket? A válasz az, amit a sértett expolgármester diktál: „megakadályozni mindent!” Sajnos országgyűlési képviselő lett, mert a városlakók szerint Esztergom pénzéből támogathatott a környéken szavazatszerző fejlesztéseket.

A hosszú menetben egész családok vettek részt: ki nordic walking-botokkal, ki görkorival, ki kutyával. Mentek egész éjszaka, Tétényi Éva „zarándoklat Esztergomért” feliratú neonzöld láthatósági mellényben elöl, körülbelül 150-en utána. Menet közben a szakaszonként megálló buszon lehetett pihenni, és csak az idősebbek adták fel a gyaloglást. Sokan voltak mellettük: Piliscsaba–Jászfalun és Pilisvörösváron kiflikkel várták a menetet, Dorogon az MSZP-s polgármester bányászlámpát adott, Felcsúton a független polgármester gratulált Tétényinek az akcióhoz. Az éjszakai út során szinte minden faluban kiálltak az emberek és tapssal köszöntötték őket, még éjfélkor is. A menetelők pogácsát, teát kaptak.

Az első megtorpanás már a fővárosban, a Lánchídon érte a csapatot: az erős szél okozott némi kellemetlenséget. De hát Tétényiék ellenszélben menetelnek már jó ideje. Az előre jelzettnél korábban, már reggel 8-ra a bazilikához értek, és mivel fáradtak voltak, és fáztak is, minden programjukat előrébb hozták. Esztergom polgármestere a bazilikánál az Orbán Viktornak írt levelét is háromnegyed 9-kor olvasta fel 9 helyett. Ebben a helyi képviselő-testület feloszlatását kérik az Esztergomban fennálló politikai patthelyzet miatt. Több mint 7000 esztergomi lakos aláírásával foglalt állást az ügy mellett.

A levélből kiderült, hogy a megbékélés és a megújulás jegyében fordulnak a miniszterelnökhöz, aki a városuk díszpolgára is, azzal a problémával, hogy a helyi Fidesz-frakció a tavalyi októberi helyhatósági választások óta nem hajlandó az együttműködésre. A városvezető az általa tarthatatlannak nevezett helyzet megoldását csak egy előre hozott választás kiírásában látja.

Háromnegyed tízkor adta át a polgármester vezette ötfős delegáció az Orbán Viktorhoz címzett petíciót. A címzett maga nem tisztelte meg a zarándokokat. Egyik fiatal sajtósát, bizonyos Török Kristófot küldte az átadás-átvételre. Az ifjú munkatárs jól megtanulta a leckét, azt mondta: a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának szellemében fognak rá válaszolni.

Hogy a nemzeti együttműködés szelleme mikor ér Esztergomba, nem tudni. Biztos nem előbb, mint az a háromszáz galamb, amit a budapesti bazilika elől engedtek el a levél átadása után. – A béke galambjait engedtük el egy sóhajjal, hogy minél előbb hazaérjenek – mondta a polgármester, majd fél 11-kor már haza is indultak. Busszal, érthető okokból. A visszatérő polgármestert az Esztergomi Bazilika előtti téren váró tömeg vastapssal és „Esz­­tergom, Esztergom! kiáltással fogadta. Tétényi Éva azt mondta, hogy amíg rajta múlik, kitart a város érdekében. Rajta múlik?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!