Korántsem lehet biztos pozíciójában Lázár János.
- A Miniszterelnökség vezetője nyílt színen dacolt a kormányfővel.
- A kommunikáció Rogán új minisztériumáé, Lázár emberei már csomagolnak.

 
Rogán Antal és Lázár János

Én azt írtam az anyaországi főnököknek, hogy úgy tűnik, hiába tanultuk meg „Lázár János nyelvét”, jövő tavasszal már nem vele egyeztetünk, mondja az egyik nagy multi prominense. Azaz a jelek szerint a piac, de legalábbis egyes fajsúlyos szereplői nem osztják azt a sajtóinterpretációt, hogy a Miniszterelnökség vezetője nyerte (vagy legalábbis döntetlenre hozta) a Rogán–Lázár meccset. Emlékeztetőül: miután kipattant, hogy a miniszterelnök Lázár János minden ellenérzése ellenére (politikai) kabinetfőnökévé emeli a Fidesz frakcióvezetőjét, a „főminiszter” ismét belengette a lemondását, igaz, közben csökkentette a tétet. Korábban ugyanis az volt a mondása, hogy Rogánból egyáltalán ne legyen semmi, végül arra finomított, hogy a frakcióvezetőt ne az ő szervezetébe tagolja be Orbán – azaz papíron ne legyen Rogán főnöke, ne kelljen érte felelősséget vállalnia, miközben ő kabinetfőnökként valójában egyenrangú vele, azaz nem kontrollálhatja. Lázár kívánsága teljesült: Rogán saját minisztériumot kap. (Sokaknak feltűnt: jelenleg a kormányfő számára sem az egészségügy, sem az oktatás nem ér önálló tárcát. Rogán és a politikai kommunikáció igen.)

A Miniszterelnökség vezetőjének környezete ezt úgy interpretálja, hogy Orbán még a minisztériumi struktúrát is hajlandó volt Lázár kedvéért átalakítani, azaz továbbra is erős ember. Ám több hatalom közeli szereplő másképp olvassa a jeleket.

Az biztos, ha Lázár jövője szóba kerül, mindegyikük a frakcióülést emlegeti. Azt, ahol Orbán kiült az asztalhoz, és arra kérte a titkárát, szóljon Lázárnak, ő is foglaljon helyet mellette. A titkár térült-fordult, a Miniszterelnökség vezetője nem moccant, így Orbán a mikrofonban kérte (meglehetősen gúnyos hangnemben), hogy talán fáradjon ki, mert pár megbeszélésre váró ügynél rá is szükség lenne. Ám a közvetlen miniszterelnöki invitálás is hatástalan maradt, Lázár hosszú tízperceken át kitartott a helyén, csak a beszélgetés vége felé ült főnöke mellé, hogy a „reszlikérdésekre” válaszoljon – sértődött arccal. „Egy emberre emlékszem, akit Orbán nyíltan alázott frakcióülésen, az Frajna Imre volt”, emlékeztet egyik forrásunk. És tény: hiába nyerte rendre egyéni választókerületét, hiába fogadta el az egészségügyi szakma, az államtitkárt Orbán rövid időn belül mezei képviselővé nyeste vissza 2001-ben, 2006-ban pedig már parlamenti mandátumért sem indulhatott. Egy másik informátorunk pedig azt emelte ki, hogy eddig egyetlen ember zsarolta meg a nyilvánosság előtt a kormányfőt: úgy hívták, Torgyán József. A kisgazdákat Orbán egy ciklusnál is rövidebb idő alatt teljesen leszalámizta, az egykori agrárminiszter jobbkezét pedig bilincsben vitték el.

Pro forma azonban Lázár sértetlen – sőt valószínűleg a kormányátalakítást is ő vezényli le. Ám a Vasárnapi Hírek úgy tudja: zajlott egy szűkebb körű beszélgetés arról, meddig tűrje a kormányfő – ha tűrje egyáltalán –, hogy a Miniszterelnökség vezetője sértett kisfiúként viselkedjen. „Ha Orbán hagyja, hogy Lázár egyenrangúként viselkedjen vele és dacoljon, akkor másnak is eszébe juthat, hogy lehet a miniszterelnöknek nemet is mondani”, magyarázza egyik informátorunk. Így állítólag a kérdés az volt, rapidan búcsúzzanak Lázártól, vagy szép komótosan szorítsák partvonalra. Jelen állás szerint jövő év elején (és ez egybevág az említett „multiforrás” információival) kaphat új vezetőt a Miniszterelnökség. Már csak azért is, mert a hírek szerint Lázárnak nem volt/nincs érdemi zsaroló potenciálja. Tagadhatatlanul sikerrel felépítette a mindig dolgozó miniszter imidzsét (és tagadhatatlanul embertelen a munkabírása), ám mivel mindent kézivezérel, nem túl hatékony a hatalmasra duzzasztott minisztériuma. Így Orbán környezete szerint pótolható, nélküle sem áll le az állam. (Egyes állítások szerint pozícióját erősítendő közeledni próbált Simicska Lajoshoz – a közös ellenség Rogán Antal és Habony Árpád –, de Orbán volt szobatársa elhajtotta.)

Ráadásul többen úgy tartják, hogy Lázár stratégiai hibát vétett, amikor nem „vitte be maga alá” Rogánt – és nem őrölte fel adminisztratív eszközökkel. És még úgy is több erőt mutatott volna a Miniszterelnökség vezetője, ha tényleg lemond (ahogy ezt több vezető üzletember tanácsolta neki), majd a pártban, illetve az üzleti szférában épít hátországot. Ám azzal, hogy mégis maradt, kiderült: érdemben gyenge. Ráadásul Orbán Viktor is haragszik rá amiatt, hogy egy újabb tárcát kell gründolnia Rogánnak, és azzal, hogy Rogán felel a kommunikációért, még tovább szűkült Lázár mozgástere, hiszen ő többek között a sajtóban volt erős – ha úgy tetszik, a nyilvánossággal „zsarolta” a többieket. Ám Rogán, ha kedve tartja, véget vethet a Lázár rendszeres fellépéseinek keretet adó kormányinfóknak. A harc tehát folytatódik, de egyelőre csak kisebb csaták zaja hallatszik a színfalak mögül: Lázárnak már menesztenie is kellett „kommunikációs munkatársait”, így távozik Bódi Gábor, az infokommunikáció összehangolásáért felelős helyettes államtitkár, illetve megy Nobilis Márton, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöke is. A 25 milliárdos állami hirdetési keretet elosztó szervezet Rogán alá települ. Lázár ezzel párhuzamosan saját helyettesét is erősebb emberre cserélte: a botrányok sorozatától meggyengült L. Simon László ugyan államtitkár marad, de a jövőben örökségvédelemmel, kulturális kapcsolatokkal foglalkozik, helyét a fideszes ifjú törökök egyik legvehemensebbike, Csepreghy Nándor veszi át.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!