A Jobbik középre, a Fidesz jobbszélre tart. A kormánypárt a radikális jobboldaliakat édesgetné magához, ha sikerül neki, akkor akár kétharmados parlamenti többséget is szerezhet 2018-ban. Csakhogy lehet, hogy riválisa támad: szélsőjobb mozgalom bont zászlót szombaton. A betyárokat, érpatakiakat, identárius egyetemistákat nehéz lesz jobbról előzni. Miközben dübörög a szélsőjobb-konjunktúra, a Jobbik – megtartva radikálisait – a bizonytalanok között vadászik, kiknek kegyeiért az MSZP is küzd.

 
VH. 2017. július 8.


Lengyel Tibor és Nagy B. György összeállítása a július 8-án megjelent Vasárnapi Hírekben, "Széljobb
keringő" címmel olvasható.."1,2 millió ember nevezi magát radikális jobbosnak (módszertan szerint ez annyit jelent, hogy egy hétosztatú skála „legeslegjobboldalán” helyezi el magát). Azaz a választók 15 százalékából meríthet az, aki keményen, akár szélsőségesen akar jobbról politizálni. Márpedig úgy tűnik, konjunktúra van: a radikálisoknak gazsulál a Fidesz, kegyeiket keresi a Jobbik, és épp szombaton bont zászlót egy új mozgalom (az „erő ünnepén”), amelyik ígérete szerint kimondottan őket képviselné. Pénteki lapzártánkkor azt még nem lehetett tudni, milyen névre hallgat majd az új formáció, ahogy azt sem, kik adják vezérkarát.

Azt viszont igen, hogy jobbos „keménymag-szervezetek” kalapálják össze, kezdve a Betyárseregtől az Identiteszig (a friss Vasárnapi Hírekben részletesen bemutatjuk ezeket).

Az új szervezet zászlaja alá persze nem sereglenek automatikusan a széljobbosok, hiszen amint arra Závecz Tibor felhívta a figyelmet, az 1,2 milliós táboruk 20 százaléka a Jobbikot támogatja, míg 60 százaléka a Fideszhez kötődik. Azaz az új formáció kapásból mindössze 250 ezer potenciális támogatóra számíthat. Ami nem rossz talapzat, hiszen ha az egyéb feltételek adottak (médiajelenlét, országos lefedettség, eladható sztori), akkor a radikális párt is indíthat olyan repülőrajttal, mint a Momentum, vélekedett a Závecz Research Intézet ügyvezető igazgatója."


Csakhogy a 250 ezres merítési alap sem automatikus – mégpedig a Fidesz miatt.
Elemzésünk részleteit lásd a friss Vasárnapi Hírekben

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és következő lapszámunk megjelenéséig kapható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!