Civil kezdeményezéseket, köztük rendhagyó magyar projekteket díjaztak a múlt héten Bécsben. A SozialMarie díj a legrégebbi olyan európai elismerés, amely innovatív társadalmi hatású akciókat jutalmaz és ismertet meg a világgal.

 
Fotó: Maximilian Rosenberger


A bécsi ORF RadioKulturhausban idén tizenharmadik alkalommal tüntettek ki 15 társadalmi hatással bíró innovatív projektet a SozialMarie díjjal, amely a legrégebbi európai társadalmi innovációs díj - 2005 óta minden évben 15 kitűnő projektet díjaz. Az összesen 54.000 euró értékű pénzbeli elismerés mellett a SozialMarie mindenekelőtt nyilvánosságot biztosít olyan projekteknek, amelyek új megközelítésmódokkal innovatív válaszokat adnak társadalmi kihívásokra.

A 15.000 Eurós első díjat idén a Studio 27 - Focused on Soul cseh projekt nyerte, melyben mentális betegségekben maguk is érintett újságírók nyilvánosan foglalkoznak a betegségekhez kapcsolódó megbélyegzéssel, hogy ezáltal előmozdítsák az előítéletek leküzdését. Az osztrák Welcome to Life projekt nyerte a 10.000 Eurós második díjat. A projekt állami gondozott fiatalokat segít 18. életévüket követően, hogy megkönnyítse felnőtté válásukat. Az 5.000 Eurós harmadik díjat a cseh Na ovoce projekt vehette át: ez egy digitális térkép, melyben a biodiverzitás fenntartásáért szabadban élő gyümölcsfákat lehet regisztrálni, ezáltal segítve elfelejtett gyümölcsfajták újraélesztését, népszerűsítését.

További 12 projekt nyert 2.000 Eurós díjat Ausztriából, Magyarországról, Csehországból és Szlovákiából. A magyar 2.000 Eurós díjat a Budapest100, az Eleven Emlékmű - az én történelmem, a Mikor van a tetteknek ideje, ha nem ilyenkor?! és a SUHANJ! Fitness - erőt adunk  kezdeményezés nyerte el. Az aktív fővédnökséget Magyarországon 2017-ben Junghaus Tímea, művészettörténész és kortárs művészeti kurátor vállalta. Május elsején fővédnökként az Eleven Emlékmű – az én történelmem projekt támogatását választotta. A magyar résztvevők közül a közönségdíjat a Budapest Bike Maffia kapta az elismeréssel együtt lehetőséget kapnak egy imidzsvideó készítésére, amely a SozialMarie honlapján és közösségi felületein jelenik majd meg.

A SozialMarie díjat az osztrák Unruhe Privatstiftung ítéli oda, melyet 2000-ben Wanda Moser-Heindl és Friedrich Moser alapítottak. A díj aktuális társadalmi kérdésekkel foglalkozó projekteknek szól. A pályázat nyitott volt a magánszektorból, a civil szektorból (civil társadalmi kezdeményezések, NGO-k, nonprofit szervezetek, egyesületek) és a közigazgatásból érkező projektek számára egyaránt. A díjat a pályázati beadás idejéig már értékelhető módon megvalósult, ám még nem lezárult projekteknek ítélik oda. Minden benyújtott pályázat profilja megjelenik a SozialMarie honlapján, és részévé válik egy folyamatosan növekvő társadalmi innovációkat gyűjtő adatbázisnak, mely Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Németország és Lengyelország projektjeit fogja össze. A SozialMarie szakértői zsűrije idén 190 Ausztriából, Magyarországról, Csehországból és Szlovákiából benyújtott projektből 33 jelöltet választott ki a SozialMarie 2017 Díjra. Ebből a 33 jelöltből a SozialMarie idén újra 15 kiváló projektet tüntetett ki társadalmi innováció díjával.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!