Beszól a miniszterelnöki rokonságnak, a hármas metró felújítására esetlegesen rárepülő oligarchákat ostorozza, leleplezi Habony Árpádot, a nyilvánosság előtt csalódik Orbán Viktorban, és a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánossal csörtézik – ha valaki felületesen figyeli Tarlós Istvánt, még azt hihetné, ő Robin Hood a Fidesz erdejében. De nem az.

 
Tarlós István - Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

A főpolgármester ugyanis nem füllent, amikor arról beszél: szoros szövetség köti egybe őt és a kormányfőt. Ugyanis a politikai sakktáblán Tarlós valóban ütőképes tiszt, míg a gazdaságin csak paraszt. Megdőlni látszik az a teória, miszerint a következő önkormányzati választásokon Tarlóst automatikusan le lehet cserélni Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterre, mivel úgy tűnik, a kormánypárt alulmaradhat a fővárosban. Egy 2015. végi mérés szerint a fővárosban a Fidesz népszerűsége 28 százalék, a demokratikus ellenzéké pedig 29 – az előbbi gyengült, az utóbbi erősödött azóta. Tarlós viszont őrzi népszerűségét.

És valóban nem viccel, amikor arról beszél: tudatos nála a stílus, amitől néhányan „porokat szednek a Fideszben”. Ugyanis plebejus-útszéli kiszólásain csak egy jól körülhatárolható réteg (nevezzük belvárosi értelmiségnek) háborodik fel, a zöm díjazza azokat. Ráadásul sikerrel építi a kormánynak odamondogató szabadságharcos imidzsét – megteheti, ugyanis a kormány „kipucolta” Budapestet.

A nagyprojektek és az infrastrukturális (lásd Budai Vár, vasúthálózat újragondolása) fejlesztések már a kabinetnél vannak, és információink szerint a BKV is hónapokon belül a kormány alá csúszik. Magyarán: Tarlós pénzügyekben nem tud keresztbe tenni a kormánynak. (Hasznot viszont hajt – vagy legalábbis politikai veszteséget minimalizál –, ugyanis ő tolja le például a dugódíj bevezetését Budapest torkán.) Így a kerületi polgármesterek Tarlós iránti ellenszenve is alábbhagyott, hiszen a kerületi lobbiknak már leginkább Lázár Jánossal kell egyeztetniük, nem a főpolgármesterrel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!