- A baleseti rehabilitáció ma Magyarországon sokkal inkább a testet, mint a lelket érinti

- A TraumaAmbulancia érzékenyítő beszélgetőesteken segít feldolgozni egy-egy traumát

- A balesetek okozói is mentális segítségre szorulnak – sokszor az élethez való jogukat is megkérdőjelezik

 
PTG, avagy a poszttraumás növekedés. A TraumaAmbulancián számtalan olyan érintett megfordul, akik a kérdésre, hogy kérnék-e vissza a baleset előtti életüket, nagy őszinteséggel és tiszta szívvel azt válaszolják, hogy nem. Sokuk beszámolója alapján, feltételezhetően valamikor a trauma feloldását követően, elérkezik egy pillanat, amikor bármennyire is nehéz megélni egy ilyen történést, mégis felbukkan a hála érzése. Minél maradandóbb egy sérülés vagy egy trauma, annál később. - A fotó forrása: Népszava archív

Már vagy egy tíz perce bolyongok az Aradi utca mínusz 8 fokos téli sötétjében, és nem találom a bejáratot. A megadott címen egy átlagos bérház van, ketten is keressük a kapucsengőn a TraumaAmbulanciát, de nincs kiírva.

Kijön valaki a kapun, beslisszolunk, végigjárjuk az emeleteket, becsöngetünk egy-egy lakásba, ahol fényt és mozgást észlelünk. Sehol semmi és senki. Hideg van, egyre kedvtelenebbül járunk fel és alá, nézzük az utcára nyíló üvegportálokat, hátha a mögött bújt meg ez a rejtélyes segélyszervezet. Kész trauma. Mire az ember odatalál, lesz mit kezelni rajta. Aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve elindulok az utcasarok felé. Ha ott sincs, hazamegyek, hagyom a csudába az egész témát, traumástul, balesetestől, érzékenyítő estestől.


Ha széttörik a bizalombuborék

Persze, hogy ott van, a sarkon, a kanyar után. Lassan gyűlnek az emberek, alig-alig akad olyan, aki nem ismerősként érkezett. A helyiség is elég pici, intim közeg, harmincnál többen nemigen férnének el. Az egyik asztalon tea, kis harapnivaló. Szándékosan van így, meséli Krausz Csilla, a TraumaAmbulancia megálmodója. „Szeretnénk a súlyos témáknak olyan teret biztosítani, ahol ki tud alakulni a bizalom.”

Azt is mondja, hogy ha nincs ennyire rossz idő, a férje kint áll az ajtóban, a sarkon, és személyesen fogadja az érkezőket – utánanyúl a bolyongóknak. Kicsit kedveszegetten ülök be az érzékenyítőnek nevezett előadásra. A téma megfogott ugyan – Lehetek-e boldog a balesetem után? –, de valahogy olyan belterjesen amatőrnek tűnik az egész. Aztán elkezdődik a beszélgetés, az aktuális est főszereplője Gurubi Ági, aki a kamasz lányával fejre állt az autójukkal a 2/A úton. Pár hónapja történt, és szerencsére csak a sokk volt nagy – különösebb sérülések nélkül megúszták mindketten, de Ági még mindig bizonytalan az autóban. A 2/A-nak pedig a közelébe sem megy. A történetét nem innen kezdi: egy négy évvel ezelőtti másik balesettel indulunk, amikor is összetört a körülötte lévő bizalombuborék. Az akkor három és fél éves kisebbik lányára ráborult egy fazék forró víz – a pici nem életveszélyes, de nagyon súlyos égési sérülésekkel került a Bethesda intenzív osztályára.

Ahogy Áginak még így négy év távlatából is el-elcsuklik a hangja, miközben felidézi azt a rettenetes délutánt, valahogy bennünk, hallgatóságban is kezdi felütni fejét a megrendülés. Hiába történt évekkel ezelőtt az eset, és hiába tudjuk, a kislány jól van, az akkor megélt trauma ma is hatni tud. Bennünk, idegenekben is.


Oldódjon a poszttrauma

Krausz Csilla, a TraumaAmbulancia alapítója maga is túlélő. Lassan három éve elszenvedett balesete után megélt poszttraumás élményei és tapasztalatai nyomán kezdett azon gondolkodni, hogyan tudna a hasonló helyzetbe került embertársainak segíteni a lelki felépülésben. „Alulról szerveződő civil kezdeményezés vagyunk – meséli –, egyelőre ezeken a havi rendszerességgel megrendezett esteken, konkrét történetekkel szeretnénk lehetőséget adni azoknak, akik valamilyen balesetből fakadó traumát hordoznak. Sokszor már az elég, ha megoszthatják a történeteiket. Ezek a sztorik többnyire a hallgatóságból is előhívják a saját élményeiket.” Bár Csilla mellett a TraumaAmbulancián egy pszichológus, Miskei Anikó is dolgozik, elsősorban nem az a céljuk, hogy szakmai segítséget nyújtsanak a poszttraumás stressz szindrómában szenvedő betegeknek. Azt szeretnék elérni, hogy a TraumaAmbulancia által minél több olyan információ jusson el az érintettekhez, melyeken keresztül megtanulnak megküzdeni az őket ért eseménnyel. Egy olyan támogató közösség létrehozásán munkálkodnak, ahol adott a biztonságos tér a lelki sebek begyógyulásához. Egyfelől szeretnék, ha a kórházakban elindulna egy olyan program, amelyben a sérült emberek információt kapnak arról, milyen lelki folyamatokon mennek keresztül egy baleset után – a baleseti rehabilitáció ma Magyarországon sokkal inkább a testet, semmint a lelket érinti –, másfelől pedig önsegítő csoportokban gondolkodnak, ahol sorstársak találkozhatnak, beszélgethetnek egymással.

„Ha feltesszük a szokásos kérdéseinket – folytatja Csilla –, van-e élet súlyos baleset után, lehet-e újra boldogan élni, szinte mindenkinek a sérültek jutnak eszébe. Az ő sorsuk érdekli az embereket, velük szemben alakul ki együttérzés. Ha azonban a balesetek érintettjeiről beszélünk, tágul a kör, és képbe kerülnek a hozzátartozók, a szülők vagy akár a balesetek okozói is. Rájuk ki gondol együttérzéssel? Felmerül-e bárkiben, hogy őket is trauma érte?

Gyötörheti őket a lelkiismeretük, már nem olyan az életük, mint a baleset előtt. Sok esetben elfordulnak tőlük a barátaik, olykor még a családjuk is. Járt nálunk az ambulancián olyan hölgy, akit még a munkahelyén is lefokoztak, amiért súlyos balesetet okozott.”


A bűnös is vezekel

Persze az sem mentesít a lelki töréstől, ha a környezet támogató. Zoltán (valójában nem Zoltán) például tavaly egy kis kertvárosi főutcáról szeretett volna nagy ívben balra kanyarodni. Ismeretlen helyen volt, a navigációja korábban már két ízben is tréfát űzött vele, és olyan utcába akarta beterelni, ahol behajtani tilos tábla volt. A végzetes pillanatban  épp azt figyelte, hogy a következő kereszteződésbe bátran behajthat-e, és nem vette észre, hogy a kocsija valamelyest áttért a szembejövő sávba. A vele szemben közlekedő 61 éves motoros már nem tudott megállni. Ütköztek. Úgy tűnt, nem nagy a baj. A motoros felelt a kérdéseire, összefüggően beszélt, külső sérülése, látszatra, nem volt. Amikor betették a mentőkocsiba, a mentőorvos nyugtatta Zoltánt, hogy ebből valószínűleg nem lesz baj, vélhetően a csípőjét üthette meg az idősebb úr. Amikor másnap meglátogatta a kórházban, egy ápoló és egy orvos közölték vele, hogy a motoros előző este meghalt. Ott, akkor meghalt Zoltán is. Hónapokig nem találkozott a barátaival, teljesen elszigetelte magát. Szociális munkásként testileg és lelkileg bántalmazott gyerekekkel foglalkozik, és bár elfogadó, támogató közeg veszi körül, ott zakatol benne a kérdés: „Mi jogom van a továbbiakban az élethez?”

Krausz Csilla szerint a balesetek okozói szinte minden esetben eljutnak eddig a pontig, csak velük azért nehéz, mert nemcsak a létezéshez, hanem a segítséghez való jogukat is megkérdőjelezik. „A beszélgetős estek többek között azt szolgálják, hogy ilyen emberek is eljöhessenek, és akár anélkül üljenek végig 2-3 alkalmat, hogy lelepleznék magukat. Mások történetei aztán idővel megnyithatják őket” – zárja Csilla.

A végső cél természetesen egy igazi TraumaAmbulancia létrehozása, ahol holisztikus szemlélet mentén szerveződne a szakmai munka, és ahol akár közvetlenül segíthetnének a trauma feldolgozásában azoknak, akik erre nyitottak. Addig pedig maradnak az estek, amelyek igaz, hogy első ránézésre kicsit olyanok, mint valami felturbózott anonimalkoholista-gyűlés, de a látszat, ahogy annyiszor, most is csal. Ami elsőre belterjesnek látszott, az valójában családiasság, ami pedig amatőrnek, az a szándékolt meghittség. Hogy mindenkiben megérhessen a bizalom.

PTSD, AVAGY A POSZTTRAUMA. A poszttraumás stressz szindróma (angolul posttraumatic stress disorder, ennek a mozaikszavas rövidítése a PTSD) többnyire olyan esetekben alakul ki, amikor az ember komoly megrázkódtatáson esik át. Korábban elsősorban háborúkat megjárt katonáknál diagnosztizálták, de gyász, baleset, súlyos betegség, szexuális erőszak vagy akár válás is kiválthatja. Három nagy tünetcsoport kíséri: állandósult szorongás és félelemérzés; a történtek filmszerű, újra és újra átélése; beszűkülés, bezárkózás, depresszió, szélsőséges esetekben öngyilkosság.

Címkék: Fókusz

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!