Forrásainktól érdekes folyamatokról értesültünk a Fidesz háza tájáról. Tény, hogy stratégiai győzelmet aratott Orbán egykori kollégiumi társával, üzleti és politikai szövetségesével, Simicska Lajossal szemben, amikor a Közbeszerzési Hivatal megtorpedózta a Simicska által tulajdonolt Közgép Zrt.-t, és három évre letiltotta mindennemű közbeszerzéstől. Ám hibázna a miniszterelnök, ha a gazdasági, média- és kormányzati fronton zajló háborúban most körvonalazódó győzelme okán hátradőlne. Ugyanis van egy második front is, ahol egymásnak feszül a két volt szobatárs – Orbánnak a Fideszből is el kell takarítania „a Lajost”. Csakhogy Simicska rendesen megvetette a lábát a parlamenti frakcióban és a pártban – ráadásul az embereit tévedés lenne erőszakkal leválasztani róla.

 
Simicska Lajos - Fotó: Németh András Péter

"Lajos nélkül az élet" című összeállításunkban sok érdekes részletet olvashat a háttérben zajló folyamatokról.
 

Ajánlónkban azt a részletet emeljük ki, amely az őszi fideszes tisztújítás tétjével kapcsolatos latolgatásokról szól.


Forrásaink úgy becsülik, hogy a 133 fős Fidesz-frakció mintegy 20-25 százaléka lehet még mindig „Lajos pártján”. 
"Hiába küldték meg a gazdasági selyemzsinórt Simicskának, nem olyan egyszerű leválasztani róla a Fideszen belüli embereit. Ugyanis a népszerűségvesztéssel együtt a kritikai érzék is megerősödött a kormánypártban, így az őszi tisztújító kongresszus egyik tétje az, megfegyelmezi-e a párt a személyes vagyonosodási-pénzköltési botrányokat produkáló Rogán Antal frakcióvezetőt és Lázár Jánost. Akikhez képest sokak számára Simicska Lajos nem is olyan rossz, mert ő legalább nem csak magának gyűjt vagyont, és nem kérkedik a pénzével – ez legalábbis az egyik fideszes toposz."

 

Érdekes latolgatásokat olvashatunk arról is, hogy mi lesz 2018 után - ha marad az Orbán-kormány?

„Ha tudni akarod, kik vannak jóban Simicskával, nézd meg a közbeszerzési térképet, hiszen ezekből a projektekből finanszírozta a térség országgyűlési képviselőit, a városatyákat, no meg a vállalkozói sleppjüket”, érzékelteti egyik informátorunk, miért vezethet ez a közbeszerzési döntés az egykori első számú oligarcha elmagányosodásához. Mert bár forrásaink szerint 2018-ig – amennyiben a tavaly több mint 12 milliárdos árbevételt produkáló Közgép úgy-ahogy elműködik – Simicska teljesíteni tudja „kifizetési vállalásait”, most azonban világossá vált, hogy 2018 után csak Orbánnal van élet."

 

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!
Háttér-információink, "Lajos nélkül az élet" címmel az augusztus elsején megjelent Vasárnapi Hírekben olvashatók.


 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!