Csúnyán elakadtak az ellenzéki egyeztetések a fővárosban, például épkézláb főpolgármester-jelölt sem akad, nemhogy közös, semmilyen. Újabban Gyurcsány Ferenc Balázsovits Lajos színész-rendezőt ajánlja a fővárosiak szíves figyelmébe – ezúttal az MSZP is készségesebb. Persze érthető törekvés egy civilt keríteni, egyrészt talán a bizonytalanokat is megmozdítja, másrészt a városüzemeltetési szakemberek (lásd Katona Kálmán) elugrottak a megtiszteltetés elől, harmadrészt pártpolitikusról nem sikerült dűlőre jutni. Úgyhogy megeshet, az MSZP dafke elindítja Horváth Csabát, akitől a DK-nak és az Együtt-PM-nek borsódzik a háta. Ebben az esetben pedig szinte garantált, hogy az Együtt beveti Karácsony Gergelyt. A kerületekben a DK és az MSZP közös listát szorgalmaz, ám az Együtt-PM néhány helyen önállóan lépne szorítóba. Mivel még meglehetősen foghíjas a polgármester-jelölti névsor, azt próbáltuk megnézni, hol indulnának közös baloldali jelöltek – mégpedig eséllyel.

 
Szavazatszámlálás - MTI, Bruzák Noémi

XIII. kerület
A hátán is

Ha nincs ellenzéki összefogás, a XIII. kerületben nyer egyedül baloldali jelölt. Angyalföldet húsz éve vezeti a szocialista Tóth József (2010-ben 63 százalékkal emelték polgármesteri pajzsra), itt az EP-választásokon a baloldali formációkat a szavazók 50 százaléka szerette – a Fidesznek 32 százalék jutott. Nem csoda, hogy mindenki besorolt Tóth mögé – igaz, az alpolgármesteri és egyéb helyekért komolyan csépelik egymást. A szocialista kerületvezetőt Bagdy Gábor, jelenlegi fideszes főpolgármester- helyettesnek kellene maga alá gyűrnie.

IV. kerület
Alku függvénye

Újpesten a Fidesz 2 százalékkal kullogott a balos erők (42 százalék) után az EP-választásokon, noha a kerület első embere fideszes. Ennek ellenére Wintermantel Zsolt jelenlegi fideszes polgármester várja őszi kihívóját. Aki az MSZP részéről Trippon Norbert lehet: ő a 2010-es váltási lázban is kevesebb mint 1000 vokssal maradt alul Wintermantellel szemben. Egyelőre a DK és az Együtt-PM még nem javasolt nyíltan mást. Ám az bonyolíthatja a helyzetet, hogyha a kilenc esélyes kerületből a szocialisták automatikusan elvisznek hármat, ahol polgármestereik regnálnak, és máshol is az ő emberük indul, hiszen így a nyerő helyek többségét a magukénak tudhatnák, holott a másik két párt szerint mindenképp figyelembe kell venni, hogy az EP-választáson az MSZP lett a fővárosban a baloldali harmadik. Persze egy reménybeli önkormányzati pozíciókról szóló alku okán akár több városvezető-jelöltje is lehet az MSZP-nek.

XIV. kerület
Minden egyenlő
Zuglóban az EP-választásokon a Fidesz és a baloldali összefogás egyaránt 41-41 százalékot tudott, és a helyzet pikantériája, hogy az LMP-t és a Jobbikot is pont ugyanannyian, 9 százaléknyian támogatták. Az mindenesetre reményre ad okot, hogy itt az országgyűlési választások alkalmával az MSZP-s Tóth Csaba egyéniben simán verte a fideszes polgármester Papcsák Ferencet. Ő a pártnak tett szolgálataiért (elszámoltatási ügyek) parlamenti listás helyet kapott. Így az MSZP és a DK által támogatott Karácsony Gergelynek (amennyiben nem igazol át főpolgármester-jelöltnek) Rozgonyi Zoltán jelenlegi alpolgármestert kellene két vállra fektetni.

XIX. kerület
Tanácsadó vs. polgármester
Kispesten csak 1 százalékkal maradtak alul a balos formációk (40 százalék), igaz, itt helyzeti előnyt jelentett, hogy MSZP-s polgármester, Gajda Péter regnál, és a szocialisták képviselőjelöltje is verte tavasszal kormánypárti riválisát. Így a DK és az Együtt-PM támogatásával Gajda újrázhat, és ha minden igaz, Dódity Gabriellával, György István fideszes polgármester-helyettes tanácsadójával kell majd mérkőznie.

XXI. kerület
2-0 lesz-e az állás?
A vörös Csepel sem volt elég egy EP-választási győzelemhez, így 1 százalékkal csúsztak a Fidesz mögé a balosok (39 százalék). Viszont az is igaz, hogy az Együtt-PM közös jelöltje az országgyűlési voksoláson itt eldöngette a rezsibiztos Németh Szilárdot, akinek egy listás honatyaság jutott vigaszágon. Így most Borbély Lénárd alpolgármester „húz ujjat” a baloldallal, ezúttal a helyi DK-elnökkel, Horváth Gyulával, aki bírja az MSZP és az Együtt-PM támogatását.

X. kerület
Balfeszültség
Kőbányán 2 százalékkal tapadt rá a Fideszre a baloldal. Az MSZP némiképp összeakaszkodott a DK-val, míg a szocialisták Somlyódy Csabáért (húsz éve helyi politikus) lelkesednek, addig a DK a saját emberét szeretné indítani – többek között felmerült a volt MSZP-s Élő Norbert, a DK elnökségi tagjának neve is. A Fidesz a jelenlegi kerületvezető Kovács Róbertet veti be. (Egy ideig úgy volt, hogy a korábbi kőbányai polgármester, Tarlós jelenlegi helyettese, György István ejtőernyőzik vissza a X. kerületbe, ám az országos vezetés másképp döntött.)

VI. kerület
Bilincsbalhé
Terézvárosban 5 százalékra nyílt a választási olló: a Fidesz 43 százalékot, a baloldal 38-at szerzett az EP-megmérettetésen. Itt a fideszes Hassay Zsófia, aki kitartana a kerület élén, kriminalizálni próbálja a lehetséges kihívónak tartott szocialista Hatvani Csabát, aki a bíróság szerint hivatali, képviselői hatalmával visszaélve vetetett le egy autóról egy kerékbilincset. Az azért kérdéses, hogy ezzel tematizálni tudja-e a kampányt a fideszes politikus.

XX. kerület
Szabados a gazda
És persze akadnak kerületek, ahol nem a választási eredmény, hanem a polgármester személye jogosítja fel némi reményre a baloldalt. Így van ez Pesterzsébeten, ahol ugyan 6 százalékkal húzott el a Fidesz a három balpárt (37 százalék) mellett, ám Szabados Ákos a 2010- es kormányváltás után is 5 százalékkal verte fideszes kihívóját – és lett polgármester negyedszer. Új emberrel, Juhász Lajosné kerületi fideszes képviselővel mérkőzik. 2010-es kihívóját ugyanis lecserélték, miután alulmaradt a szocialista Hiller Istvánnal szemben az áprilisi választásokon.

XI. kerület
Mártírerő
Újbudán, ahol 12 százalékkal szerették kevésbé a baloldalt (35 százalék), mint a Fideszt, szinte csodát vártak a nemrégiben minden vád alól jogerősen felmentett Molnár Gyula volt szocialista polgármestertől. (Tény, a 2010-es választások előtt az újbudai Fidesz belharcának részeként arról is szó volt, hogy el kell érni a képviselő- testület feloszlatását, és időközi választásokat kell tartani, de ezt az ötletet a pártközpont elvetette, mert egyes mérések szerint Molnár verte volna a Fidesz jelöltjét.) A „korrupciós vádak” 2010-ben elegendőnek bizonyultak Molnár alulmaradásához, most azonban a balos remények szerint meghurcolása szavazatmaximáló tényező lehet. Kérdés, elegendő lesz-e Hoffman Tamás jelenlegi városvezető megszorításához. Mindenesetre, ha Molnár győz, Budán vélhetően ő lesz az egyetlen balos polgármester, a többi kerületet, mint eddig, a Fidesz viszi. Pesten az V. kerület, Józsefváros, Rákosmente és Mátyásföld lehet „Fidesz-birtok”, bár baloldali remények szerint több helyen lehet ellenzéki többség a közgyűlésekben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!