Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap a főváros XV. kerületében, miután a városrész erős emberét, Hajdu Lászlót a baloldal jelöltjeként ritka fölénnyel a parlamentbe küldték a választók áprilisban.

  -
  -
- – Kép 1/2

Utódjául az alpolgármesterét, Németh Angélát ajánlja, és ha „április volna”, a mainál is jobb eséllyel tenné a baloldali fellegvárban. Ám a kilátástalan kormányváltás miatti közöny a Fidesznek kedvez. Nagy is a csönd a Fidesznél, szinte csak a Kubatovlista suhogása és a kormánymédia bokacsattogása hallatszik.

Kockázatot vállaltak az ellenzéki pártok, amikor sikeres polgármestereiket indították a tavaszi parlamenti választáson. Az azóta megtartott időközik jellemzően kormánypárti győzelmet hoztak. Ritka kivételként Balmazújvárosban az ellenzék által támogatott jelölt lett polgármester, míg Mezőtúron a szocialista képviselőjelölt öt szavazattal nyert. De a többi megméretést a Fidesz hozta, Miskolcon 60, Sopronban 69, Veszprémben 80 százalékos eredménnyel, a felcsúti 89-et és a paksi 94-et már minden tisztességes kommunista diktatúra megirigyelné. Még a Jobbik-bizományként számon tartott Tiszavasvárit is bevette a Fidesz, nem mellesleg amiatt, mert a Jobbik felől is inkább a szakadárok kilépéséből fakadó mély válság, mintsem a külvilág számára érdekes romaügyi szakpolitika hallatszik.

Elfordult ellenzékiek

A Fidesz ehhez képest semmilyen kockázatot nem vállalt például Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester Országgyűlésbe kerülésével. Ez volt az az időszak, amikorra a tavaszt megelőző ellenzéki összefogási horror után lett végre összefogás, csak éppen ellenzék nem volt már hozzá. Azért senki nem megy szívesen szavazni, hogy csak kicsit kapjon ki a hibrid autoriter rezsim lokális ellenzéke. Ez pont annyira hozza lázba a szavazókat, mintha arról kellene dönteniük, fogjanak-e újabb neutrínót a nagy hadronütköztetőben. Pedig ott az antianyag meglelése a tét, bármi legyen is a haszna.

A renyhe, 20 százalék körüli részvétellel tartott időközi választások arra voltak jók, hogy a polgárok megláthassák a hatalom foga fehérjét. És hogy kiderüljön, e banánköztársaságba hajló országot nemhogy a miskolci Erdei 2. Sándor indulása nem rázza meg, de még az Orbán-klán magán-repülőgépezése sem. Ha a kormányfő talicskán tolná ki a Szépművészetiből a teljes cinquecentót, a közmédia akkor is azon háborogna, hogy már kubikolni sem szabad szegény miniszterelnöknek.

Csak migránsokat ne, bármi legyen is ára! És ezt a bármit érdemes volna betű szerint értenünk.

Szemesnek áll a világ

Mindeközben Rákospalotán, illetve Újpalotán: „A városrész rászorul a kormány támogatására, ezért olyan vezetőre van szüksége, aki közvetlen és barátságos kapcsolatot ápol a kabinettel” – első bekezdés a Magyar Távirati Iroda híréből, melyben László Tamás Fidesz–KDNP-jelölt e heti sajtótájékoztatóján szerénykedik. Mondatában benne van feketén-fehéren, az kap pénzt, aki jóban van a hatalommal.

– Így van, uram, mi furcsa van ebben? A balosok idején ugyanez volt. Szemesnek áll a világ! – magyarázza egy újpalotai rokkantnyugdíjas férfi a Fő téren napfürdőzve, László Tamás és Tarlós István kézfogásától kőhajításnyira. A plakát szintén a fenti üzenetet küldi, kicsit kulturáltabban.

– Ilyen urambátyám világ nem volt, amióta az eszemet tudom. Remélem, lesz annyi bátorság a kerületben, hogy nem rezelnek be Viktátorék fenyegetésétől – kontráz egy idős hölgy a szomszéd padon.

De vissza az MTI-hez, ahol László Tamás kiemeli: „A balliberális vezetés barátságtalanul viselkedik a kormánnyal, nem tud és nem is akar együttműködni vele.” Szerinte hangulatkeltés, amikor az alpolgármester azt hangoztatja, a kormány elveszi a fejlesztési forrásokat. Németh Angéla arra utalhatott, hogy az elszabadult államháztartási hiány miatt – a mondás szerint időlegesen – visszavették a pénzt az önkormányzatoktól.

László szerint az ő érdeme, hogy a rezsicsökkentésbe bevonták a távfűtést, az is, hogy az Otthon melege programban a 60 lakásosnál nagyobb társasházak is pályázhatnak majd. A kulturális államtitkárságnál pedig kijárta, hogy a kerületi nagycsaládosoknak 1500 színházjegyet osszanak szét. Nemhogy nem szégyen az osztogatás, de dicsőség is.

Arról nem ír egy árva szót sem az MTI, hogy Lászlót többször is elmarasztalta a választási bizottság. Ősszel a Kontyfa iskola tanévnyitóján tartott beszédet, mert a tankerületi központ felkérte. Ám mint megállapították: a Fidesz programjának népszerűsítésére használta a gyerekek közelségét. A fideszes jelölt mondhatni visszaeső, tavasszal ugyanitt, az iskola előtt narancsot és fideszes tollat osztogatott. Aggályos árukapcsolás.

Stadion nincs, orvos se sok

Németh Angéla alpolgármester nehéz kampányon van túl, a kormánypárti ellenfél a választási bizottság elmarasztaló döntései alapján még az iskolai kampányolástól sem riadt vissza. Mint mondta: kerületszerte csak az ő plakátjait rongálták meg (számosat láttunk, fekete neolux szemüveg, SZDSZ-felirat).

A köztisztaság, a közbiztonság, valamint a hajléktalanok helyzete folyamatos kihívás. Nem világos, hogy az utóbbi területen mi lesz az önkormányzat hatásköre, hiszen az alkotmányozó többség miatt a belső kerületekből kiszoruló fedél nélküliek helyzete tarthatatlan. A kátyúk a kerületben is gondot okoznak, azonban a kritikus szakaszok zöme – bár ez az autósoknak csekély vigasz – a fővárosé. A Tarlós-hivatal felé tett kéréseik azonban süket fülekre találnak. „Jól hangzik, hogy ha a fideszes jelölt lenne a polgármester, akkor dőlne ide a pénz, de ezt sem a polgármesteri, sem az országgyűlési képviselői időszakában nem tapasztaltuk. Orbán Viktor 2014-ben kijött a kerületbe, és azt mondta, itt stadion épül, de nemhogy az alapkövét nem tettük le, de még csak egy kormányhatározat sincs róla.”

Németh Angéla egyetért: nem a stadion az első. Nagyobb szükség volna a humán szférában dolgozó ápolók, orvosok, pedagógusok megbecsülésére. „A szociális ágazatban dolgozók bérezése iszonyatosan alacsony, ez sem önkormányzati feladat, de erőn felül megteszünk mindent azért, hogy kompenzáljuk az elégtelen központi béremelések hatását. Rengeteget dolgoznak, mentálisan és fizikálisan is nagyon ki tudnak merülni a szociális munkás kollégáink, őket meg kell becsülnünk.”

Amíg a fideszes jelölt körberoadshow-zta a kormánypárti tévéket, addig Németh Angélát egyetlen témában keresték, amikor az „ellene az egészségügy leépítése miatt szervezett” nemzeti baloldali tüntetésről kérdezték. „Hazugságokat hordtak össze. Vállaltuk, hogy a kerületiek megkapják a legmagasabb szintű ellátást, egyelőre a meglévő szakrendelésekben, hogyha időpontot kérnek, ne kelljen januárig várniuk”, mondta a polgármesterjelölt. A kivándorlás miatt égető orvoshiányt szolgálati lakással próbálják megoldani.

A 80 ezres kerület – Rákospalota, Pestújhely és Újpalota – 65 ezer lakosa választhat vasárnap. Elemzők szerint 30 százalék fölötti részvételnél nyitott a meccs. És már ez is eredmény.

FOTÓK: DRASKOVICS ÁDÁM

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!