Tovább nehezíti a magyarok életét az ukrán oktatási törvény módosítása, de eltúlzott és káros az anyaországi politikusok hisztériája – derül ki kárpátaljai riportunkból.

 
Vasárnapi Hírek, 2017. október 7.

"Az Ukrajnában élő magyarok számára sokkal összetettebb kérdés az oktatási törvény változása, mint azt az anyaország felháborodott vezetői gondolják. A kárpátaljai magyarság sok mindent túlélt már, a legtöbben úgy gondolják, hogy ez a lépés sem morzsolja fel őket." - Kövesdi Péter riportja "A képtelenségek hazája" címmel olvasható a friss VH 12-13. oldalán.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, következő számunk megjelenéséig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!
Néhány további kiemelt témánk a VH 2017. október 7-én megjelent számából:


A nők lázadása –
Szécsi Noémi
új regényéről vall


Apja szellemével
küzd?
Ifj. Vidnyánszky Attila
Hamlet szerepébenLenyúlhatják a balatoni hajózást –
Viszi az állam a hajókat, haveroknak
mehetnek a kikötők


Több tízezer áldozat évente –
Az elmaradt egészségügyi reformok
tragikus következményeirőlA pusztítás csodái – Az IS
rombolása nyomán
régészeti
különlegességek bukkantak fel


Kötőtű, meleg víz, hasba rúgás
- Középkori módszereket hoz vissza a szexuális
szabadosság és tudatlanság együttese

a tinik körében


Ha nincs jelölt, megtorolják
A Fidesz- és a Jobbik-szavazók tartották leginkább Orbán Viktor érdemi kihívójának Botka Lászlót; a kiábrándult tömegeknek mindegy, ki a jelölt, csak jöjjön egy ember, aki mögé be lehet állni – ez a két alapvető tanulsága annak a kutatásnak, amivel a Vasárnapi Hírek megbízásából a Publicus Intézet próbálta feltérképezni, miképp változtatta meg a szavazók hozzáállását az, hogy Botka László leköszönt a miniszterelnök-jelöltségről.
A Fidesz-tábor 27 százaléka szerint rontja, 8 százaléka szerint javítja a baloldal győzelmi esélyeit Botka kihátrálása. Ugyanez az aránypár a Jobbik esetében 47, illetve 6 százalék – ez azt bizonyítja, hogy a Jobbik szimpatizánsai úgy gondolták: Botka László érdemi riválisa miniszterelnök-jelöltjüknek, Vona Gábornak. Persze a demokratikus ellenzék szempontjából az az igazán fontos, hogy a bázis miképp reagált. Az MSZP hívei megosztottabbak a kérdésben: 30 százalékuk szerint gyengítette a győzelem esélyét a szegedi polgármester elmenetele, és 26 százalékuk lát így nagyobb sanszot a győzelemre. Azt, hogy az utóbbi vélekedés kisebbségbe került, ellenpontozza, hogy a szocialista szavazók 40 százaléka szerint érdemben nem befolyásolja a kormányváltás lehetőségét Botka búcsúja. A más pártok – zömmel a DK, az LMP, a Momentum, az Együtt, a PM – támogatóinak 26 százaléka hiszi, hogy romlottak a kormányváltás esélyei, 21 százalék viszont épp az ellenkezőjét gondolja. Itt még jelentősebb a „Botka lelépése semmit nem nyom a latban” vélekedés: 44 százalék. A kormányváltók számára legfontosabb vokstartalékot jelentő bizonytalanok körében ugyanannyian (17/17 százalék) vizionálnak esélyromlást, illetve javulást – és azok aránya, akik szerint pont semmi nem változott, 45 százalék.
Folytatás, a közvélemény-kuttaás részletes eredményei az október 7-i Vasárnapi Hírek 16-17. oldalán, "Botka után, szabadon" címmel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!