Hiába fertőzte meg kampányával az országot a kormány, tovább csökkent a részvételi hajlandóság a vasárnapi népszavazáson. Exkluzív kutatásunk szerint a múlt héthez képest is nyolc százalékkal kevesebben ígérik biztosra részvételüket. Ezen a választáson lehet üzenni, de nem Brüsszelnek, hanem elsősorban a magyar kormánynak. Most az is üzenet, ha a szavazás helyett más időtöltést találunk vasárnapra.

 
Vasárnapi Hírek, 2016. október 1., 40. szám

Szeptember 24. és 28. között készített  Vasárnapi Hírek számára közvélemény-kutatást a Publicus Intézet.
Az adatokat és az elemzést az október elsején megjelent frissVH 8-9. oldalán tettük közzé, „Érvényesség alatt, és „Egy következmények nélküli népszavazás” címmel. A Vasárnapi Hírek Szerkesztőségi véleményt tett közzé lapunk 5. oldalán, „Üzenet” címmel. Ide kapcsolódik Sándor Zsuzsa Jogászszemmel rovatában a „Jogsértések garmadája” című elemzés is.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, következő számunk megjelenéséig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!
Néhány további kiemelt témánk a VH 2016. október elsején megjelent számából:Zsebesek a terroristák ellen
Laborc Sándo
r a titkosszolgálati zűrzavarról


Csalnak, de nincs mit tenni
Adámi Zsanett a paralimpia  titkairól


Állami nemi erőszak
Minden eddiginél szigorúbb abortuszszabályozásról dönthet Lengyelország. Ez azt jelenti, hogy megtilthatnának bármiféle művi beavatkozást. Ebben az esetben az államot az sem érdekelné, ha a születendő gyermek nemi erőszakból fogant, vagy súlyos fogyatékossággal, életképtelenül jön a világra.
Szűcs Ágnes összefoglalója a lengyel helyzetről


Nyomtatott naprendszer lesz a kukoricából
A jövőben a 3D-nyomtató alapfelszereltség lehet minden háztartásban, akárcsak a mikró
- Három cég összefogott, és ingyenesen juttat gépeket az iskoláknak, a cél, hogy három év múlva
mindenhova jusson
- Ha a gyerekek „rákattannak” a technológiára, megoldódhat a mérnök- és informatikushiány
Szabó Kata írása a friss VH-ban


Emberre gyúrnak a baktériumok
Tbc. Tripper. Tífusz. Száz évvel ezelőtt a rettegés fogta el az embereket a betegségek hallatán, ám az orvostudomány fejlődésével néhány évtizeden belül kezelhetővé vált a probléma. Most viszont, úgy tűnik, ismét kicsúszhat az irányítás az orvosok kezéből: egyre több baktérium, vírus, gomba és élősködő válik ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben.
Krausz Viktória és Szűcs Ágnes cikke a friss Vasárnapi HírekbenCsak semmi kényszer!
A zeneszeretetet is lehet – élményalapúan – tanítani
- Felelőtlen a média a zenei közízlés formálásában, de nem elég kritizálni, pozitív példát kell felmutatni
- Az Öröm a zene zeneiskola alapítója, a Budapest Music Expo szervezője, Andrásik Remo már régen nem román padlóvázán penget
Rácz I. Péter interjúja az október elsején megjelent friss VH-ban


Mindig magasabbra teszi a lécet
30 évesen nagy sikerrel debütált első nagyjátékfilmjével, A nyomozó a 2008-as filmszemlén öt díjat kapott. Gigor Attilát mára a legjobb hazai forgatókönyvírók közt tartjuk számon, míg a tévénézők a népszerű Terápia-sorozat két évada alatt rendezőként is megszerethették. A független színházi szcénában is magasan jegyzik, a tavaly megszűnt Szputnyik Hajózási Társaság több darabját rendezte, a Centrál Színházban most is játsszák Leenane szépe című előadását.
Bálint Orsolya interjúja Gigor Attilával és flmkritikája a Kút című filmjéről a friss VH-ban.


Összeköt és elválaszt
Márciusban lesz 50 éve, hogy rabbivá avatták. Életének nagyobb részét az Amerikai Egyesült Államokban töltötte – reformrabbiként, egyetemi oktatóként, kutatóként. Ugyan itthon nem sikerült hivatalosan elfogadtatnia a Bét Orim Reformzsidó Hitközséget, amelynek ő az alapító rabbija, a tengerentúlon, Berkeley-ben vezetett közössége azonban az egyik legnagyobbnak számít. Raj Ferenc örül, hogy nem lett a Dohány utcai zsinagóga főrabbija.
Menekültkérdésről, a közömbösség erejéről és a zsidó új évről is beszélgetett Raj Ferenccel munkatársunk, Krausz Viktória.
Az interjú a friss Vasárnapi Hírekben olvasható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!