Szombat 11 óra. Eddig az időpontig léphetnek vissza egymás javára az ellenzéki jelöltek az egyéni választókerületekben, hogy minél több helyen leváltható legyen a Fidesz indulója. Erről szóló bejelentések az utolsó pillanatig várhatóak.

 

A Fideszt a maga kénye-kedve szerint átírt választási rendszer Achillessarka ijesztette meg. A mindenkori legnagyobb kisebbségnek kedvező szisztéma az egyéni választókerületi koordinációval buktatható meg. Az ellenzék megtépázva, fogcsikorgatva, egymás idegeit felőrölve az utolsó pillanatig egyeztetett. A visszalépések határideje: szombat 11 óra. (Azért ez, és nem a voksolás vasárnapi hazai megkezdése, mert külföldön, pontosabban az amerikai kontinensen már szombaton elkezdődik a szavazás.)

Lapzártánk idején a helyzet a Jobbikot illetően nem változott, a jobboldali ellenzéki erő állva hagyta 106 jelöltjét. A nehezen és körülményesen mozduló LMP is tett gesztusokat, Csepelen nem indulnak Szabó Szabolcs (Együtt) ellen, ahol Bangóné Borbély Ildikó is visszakozott (MSZP–Párbeszéd). A Belvárosban Csárdi Antal (LMP) maradt állva, itt V. Naszályi Márta (MSZP–Párbeszéd) is kiszállt a versenyből. Lapzártánk idején egyébként DK-s és LMP-s visszalépésekről is érkeztek hírek, egymás javára léptek vissza egy-egy Pest megyei körzetben.

Az RTL Klub csütörtöki adásában három ellenzéki miniszterelnökjelölt, Karácsony Gergely (MSZP– Párbeszéd), Szél Bernadett (LMP) és Vona Gábor (Jobbik) vitatkozott (Orbán Viktor ezúttal sem tartotta fontosnak a megjelenést). A műsorból kiderült, hogy akár még az utolsó órákban is lehetnek visszalépések a baloldalon. Egyetértettek abban is, ahol magas a részvétel, ott megszorongatható a Fidesz: 70 százalék fölött nyitott a verseny.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!