"Mit lehet csinálni, ha azt látja a szülő, hogy a gyerek nem tud alkalmazkodni az iskolai elvárásokhoz?" - kérdeztük a tanévkezdésre készített összeállításunkban Vekerdy Tamás gyerekpszichológustól.

 
Vekerdy Tamás

"Mentse ki a gyerekét, ha teheti. Minden alternatív intézmény tapasztalja, hogy a rendszerváltás utáni első éveket követően most megint megugrott a jelentkezők száma ezekbe az iskolákba, és a kiutat kereső pedagógusok száma is megnőtt – menekülnek az állami iskolarendszerből. Emellett ott a lehetőség, hogy a gyerek magántanuló legyen. Ha hat-nyolc család felfogad egy nyugdíjas tanító nénit, a gyerekek egyharmad idő alatt sajátítják el az iskolai tananyagot, amiből a tapasztalatok szerint remekül le is vizsgáznak. A szülőknek érdemes tudni, hogy Magyarországon nincs iskolába járási kötelezettség, csak tankötelezettség van. A magántanulóvá válásra az iskolaigazgatótól kell engedélyt kérni, ami azonban csak formális. Csak akkor tagadhatja meg, ha a gyerek veszélyeztetett, és okkal feltételezhető, hogy nem fog tudni levizsgázni" - válaszolta Vekerdy Tamás.

A magyar közoktatás legsúlyobb problémáját részletezve kijelentette: "Ha ennek a kérdésnek nem lesz nagyon hamar megfelelő megoldása, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy nemzeti katasztrófa felé haladunk."

Az interjú a Vasárnapi Hírek augusztus 31-i számában jelent meg.

Ugyanebben a lapszámban közölt összeállításunkban ("Túlélni a tanévkezdést") feltesszük a kérdést: "Jut idő az iskolában a gyerekekre is?" - Már most is szörnyű, ám a jövőben még tovább romolhat – ha oktatásról beszélünk, a szakértők jelentős része így összegzi a helyzetet, méghozzá évek óta. - Az idei tanévkezdés kicsit nyugodtabb, mint a tavalyi, de az iskolák többsége zűrzavaros helyzetekkel szembesül. - Az egységesített tankönyvekkel tulajdonképpen befejeződött az oktatás államosítása.

Vezércikkünk is ezzel a témával foglalkozik:
"Viszek magammal zsebkendőt holnap, majd gyűrögetem csendben az iskolaudvaron, könnyet törölgetni úgyis ott fogok, ahol senki se lát. Elsős lesz a kisebbik, gimnáziumot kezd a nagyobb, mi meg, a szüleik, ismerkedünk a szép új világgal, az államosított magyar oktatási rendszerrel. Zsebkendő indokolt.
Merthogy bevégeztetett." - írja Gál J. Zoltán "Tan, rend" című publicisztikájában.

 

Címkék: Ajánló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!