Ha egy teniszversenyt a harmadik helyen kiemelt játékos nyer meg, arra még nem igazán kapja fel a fejét senki. Ha mindezt úgy teszi, hogy két egymást követő napon legyőzi Roger Federert és Novak Djokovicsot, már kezd érdekes lenni a történet. Ha pedig ez az illető csak 21 éves, talán már mindenki belátja: érdemes rá odafigyelni!

 

Utoljára 1995-ben Boris Becker révén nyerte német teniszező a szezon végi ATP Finals elnevezésű tornát, amelyet nem hivatalosan világbajnokságként is emlegetnek. A Grand Slam-viadalok után az év ötödik legrangosabbjának számító, londoni verseny most újra egy német, Alexander Zverev sikerét hozta, aki Becker említett diadalakor – ahogy mondani szokták – még gondolat sem volt.

Az oroszos hangzású név persze nem véletlen, hiszen Zverev – amúgy szintén profi teniszező – szülei még a Szovjetunióban nőttek fel, és csak az 1990-es évek elején költöztek Németországba, ahol 1997-ben „Szása” megszületett. Ötévesen fogott először ütőt a kezébe, attól kezdve pedig sorra hódította el a korosztályos trófeákat. 2014-ben a juniorok közt megnyerte az Australian Opent, majd a felnőttek rangsorában is villámgyorsan lépdelt előre – ez a magyar szurkolók számára is biztató lehet, hiszen az ausztrál bajnokság fiú egyesét 2017-ben Piros Zsombor nyerte. A top 100-ba 2015-ben, míg a top 20-ba 2016- ban tört be, a tavalyi és az idei évet pedig egyaránt a világranglista 4. helyén zárta. Számos versenyt, közte 3 ATP–1000-es tornát is nyert, de kétségkívül a mostani karrierje legnagyobb diadala, főleg, hogy két nem akármilyen skalpot gyűjtött a menetelés során. A múlt hétvégi elődöntőben gyerekkori példaképét, Federert verte 7:5, 7:6-ra, majd a fináléban simán, 6:4, 6:3-ra múlta felül Djokovicsot. A sportág közelmúltjának harmadik nagyágyúja, Rafael Nadal térd- és bokasérülése miatt csak otthonról nézte a meccseket, és úgy nyilatkozott: „Tisztán látszik, hogy ő a jövő világelsője. Elképesztő játékos!”

Nadal szavaival nem is vitatkozik egyetlen szakértő sem, mindenki szerint hihetetlen karrier állhat a 21 esztendős Zverev előtt. Az idő biztosan neki dolgozik, hiszen a világranglista jelenlegi top  7 játékosa közül csak ő fiatalabb 30 évnél: a legnagyobb sztárok közül Federer 37, Nadal 32, Djokovics pedig 31 esztendős. De nem csak a riválisok „kiöregedésével” jöhet el az ő ideje, hiszen, mint mondják, már most megvan benne az a korát meghazudtoló mentális érettség, ami a legnagyobbak közé emelheti.

Egy nagy adóssága azért még van Zverevnek, hiszen bár két esztendeje a legszűkebben vett elit tagja, a Grand Slam-tornákon egyelőre nem jött ki neki a lépés: a legjobbja egy negyeddöntő az idei Roland Garroson, de Ausztráliában és a US Openen még a legjobb 32-n se jutott túl. A mostani vbcím után talán még inkább elhiszi, jövőre a legnagyobb versenyeken is lehet keresnivalója.

FOTÓ: GLYN KIRK, AFP

 

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!