Ezen a hétvégén a gyalázatos helyzetet megelégelő nővérek és ápolók tiltakozásától hangos a hazai közélet. A Vasárnapi Hírek munkatársai, Diószegi-Horváth Nóra és Kertész Anna ugyanakkor nagy riportot készítettek a közoktatás helyzetéről. A sok tanár nyilatkozataiból kirajzolódó összkép elkeserítő: a helyzet ott is rendkívül feszült.

 
 

Ízelítő a "Tiszta matek" című riportból:

Az általunk megkérdezett tanárok szinte kivétel nélkül arról számoltak be, hogy borzasztó a hangulat a tanárikban. „Mindenki azt méregeti, hogy ki mennyit helyettesít, ki hogy és miért húzza ki magát a feladat alól” – meséli az egyik belvárosi iskola napközis tanítója. Van, aki nem veszi fel a telefont reggel, ha az igazgatóhelyettes keresi, hogy ne kelljen helyettesítenie, hiszen most már ezért nem jár pluszpénz, hanem kötelező.”

„Néha nehéz meglátni ezt a sok szépet ebben a munkánkban, amit még mindig szívvel-lélekkel végzünk, amikor úgy kezelnek minket, mintha mi is csupán egy üzem lennénk – mondja Achs Károly, , a mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium matematika–magyar–dráma szakos tanára.  – Ilyen nincs, egy iskola teljesen más logika szerint működik. Ezt viszont senki nem érti. Magyarországon négyévente jön valaki, és átvariálja az egész rendszert, folyamatosan új irányelvekhez kell igazodni. Az oktatásnak nyugalomra lenne szüksége. A bizonytalanságba annyira belefáradtunk, hogy a tényleg szükséges igazi változásokat is gyanakvóan fogadnánk – bár ilyen koncepciót most nemigen látok.”

 

Diószegi-Horváth Nóra - Kertész Anna: Tiszta matek. A friss Vasárnapi Hírekben olvasható a teljes  riport.
Szabó Kata pedig ugyanebben az összeállításban "Keményen dolgozó iskolások" címmel gyerekeink terheléséről írt.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!


 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!