Megcsúszott a Jobbik. Beelőzte az MSZP a Jobbikot a teljes lakosság körében a Publicus Intézet mérése szerint, azaz majdnem másfél év után nem a szélsőjobboldali formáció az ország második legerősebb pártja – ez lenne a hír, ha a szocialista előny nem 1 százalékos lenne, ami bőven hibahatáron (3 százalék) belül van.

 
A Publicus Intézet márciusi pártpreferencia-mérésének egyik adatsora - Az eredmények szerint 3 százalékkal csökkent, de 44 százalékos a bizonytalanok tábora - (És ha mégis elmenne), melyik pártra, vagy szervezetre szavazna a következők közül? (%)

Ám lehet, hogy mégis megmozdult valami, ezt erősítheti az, hogy februárról márciusra 3 százalékkal (44-re) csökkent a bizonytalanok tábora, és a három ellenzéki párt (MSZP, DK, LMP) egyaránt egy százalékkal izmosodott. Ami egyébként simán lehet az oktatásügyi elégedetlenség hozadéka, hiszen március volt az a hónap, amikor a Fidesz – évek óta először – elvesztette napirend-meghatározó szerepét (a menekültekkel nem lehetett kitakarni a belpolitikát), és a civil elégedetlenség diktált.


Publicus - VH - a közvélemény-kutatás módszere
A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2016. március 10–17. között.
A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1027 fő került. A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3,1 százalékpont.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!