– Egyetért ön azzal, hogy a Fidesz alkotmányba foglalta a hajléktalanság tiltását?
– Igen!
– És ön szerint ez megoldja a problémát?
– Nem! Bár a fenti válaszok kissé ellentmondásosnak tűnnek, a Publicus Intézet legfrissebb felmérése szerint a kormánypárti szavazók majdnem fele így gondolkodhat a közelmúlt egyik nagy visszhangot kiváltó ügyéről. De nem ez volt a lapunk megbízásából készült kutatás egyetlen meglepő eredménye.

 

Orbán Viktor egy hete Tusnádfürdőn úgy fogalmazott, a Fidesz–KDNP még nem érte el támogatottsága felső határát, és számításai szerint 63-65 százalék között lehet azon választók aránya, akik hajlandóak legalább megfontolni, hogy rájuk szavazzanak. Hogy miért érdekes ez egy, a hajléktalansággal kapcsolatos közvélemény-kutatást bemutató cikk esetén? Nos, mert éppen a hajléktalanoknak való „hadüzenet” lehet az egyik olyan intézkedés, amellyel a kormánypárt igyekszik – a saját tábora megerősítése mellett – további voksokat szerezni.

A mostani felmérés adatai alapján az utcán élők meglehetősen jó céltáblának bizonyulnak, pellengérre állításuk ugyanis a bizonytalanok, sőt még az ellenzékiek egy részének is kedvére való. Azzal az állítással, hogy a „hajléktalanok rengeteg kellemetlenséget okoznak a többi embernek”, az összes megkérdezett 59 százaléka értett egyet, míg 35 százalék nem (6 százaléknyi válaszmegtagadó mellett). Nem meglepő módon a bólogatók aránya a Fidesz-táborban a legmagasabb (73), de a bizonytalanok 55 százaléka is osztja ezt a véleményt, sőt a nagyobb ellenzéki pártoknál (MSZP, Jobbik) is 40 százalék felett van azok aránya, akik szerint az utcán élők rengeteg bosszúságot jelentenek másoknak

Ami magát a konkrét alaptörvény-módosítást, vagyis a hajléktalanság tiltását illeti, az jobban nem is oszthatná meg az embereket: a Publicus Intézet vizsgálata szerint az egyetértők és az ellenzők is éppen 50 százaléknyian vannak. Az „igen” oldalt természetesen itt is a Fidesz-szavazók húzzák felfelé (73), de az intézkedésnek a bizonytalanok és az MSZP-szimpatizánsok körében is vannak jelentős számú támogatói. Talán váratlan, hogy a legtöbb ellenzőt a Jobbik-táborban találjuk, úgy fest, hogy bizonyos értelemben a radikálisnak tartott párt szavazói a „legegyüttérzőbbek” a hajléktalanokkal, ott ugyanis a válaszadók majdnem háromnegyede, egészen pontosan 73 százaléka nem értett egyet az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmával. Mindez azért is érdekes, mert a szóban forgó alkotmánymódosítást a Fidesz–KDNP a nyár elején éppen a Jobbik képviselőinek támogatásával fogadta el.

A kérdés csak az, mindez hozzájárul-e a probléma megoldásához? A felmérésben részt vevők szerint aligha, 80 százalékuk szerint ugyanis a hajléktalanság tiltása nem segít semmin, csak még nehezebb helyzetbe hozza az utcán élőket. Mindössze 14 százalék nyilatkozott úgy, hogy az új alkotmánymódosítással a gondok hamarosan a múlté lesznek, az arány ráadásul még a Fideszre voksolók körében is csak 27 százalék. Érdemes ezt a 27 százalékot, akik tehát a Fidesz-táboron belül megoldást látnak a hajléktalanság tiltásában, odatenni a mellé a korábban említett 73 százalék mellé, akik a kormánypárti hívek közül támogatták az intézkedést: úgy tűnik, a fideszesek mintegy fele helyesli ugyan a hajléktalanság törvényi tilalmát, de megoldást nem vár tőle.

Végezetül érdemes felidézni, hogy mikor a javaslat felvetődött, sokan úgy reagáltak rá, hogy mindez olyan abszurd, mintha a betegségeket tiltanánk be. Ebből a szempontból érdekes lehet megvizsgálni, az emberek szerint a hajléktalanság olyasvalami, amiről tehet az érintett vagy sem? Összességében nézve csak a (szűk) kisebbség, egészen pontosan 43 százalék ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy „a hajléktalanok többsége saját hibájából kerül az utcára”. A Fidesz-táborban ellenben jókora, 65 százalékos többségben vannak azok, akik magukat az utcán élőket tartják felelősnek a helyzetükért.

Címkék: Publicus Intézet

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!