Fekete nap lesz Hollywood történetében a vasárnapi, 75. Golden Globegála: a neves színésznők, köztük Meryl Streep és Emma Stone mellett már több színész is jelezte, hogy tetőtől talpig feketébe öltözik. Tom Hiddlestone, Armie Hammer és Dwayne Johnson is így mutatja ki együttérzését a szexuális zaklatások áldozatai iránt, míg utóbbi színész kislánya, Simone Johnson az idei gála gyermek nagykövete lesz.

Meryl Streep és Tom Hanks A Pentagon titkaiban

- – Kép 1/4

Los Angeles-i idő szerint vasárnap délután 5-től (nálunk hétfőn hajnali 2 órától) már a Facebook fogja élőben közvetíteni, ahogy a sztárok megérkeznek az idei gálaszezon első nagy eseményére, majd bevonulnak a Beverly Hilton szálloda előtti vörös szőnyegen. A házigazda az NBC Late Night című esti talkshow-jából ismert Seth Meyers lesz, akinek igencsak igyekeznie kell, hogy feldobja a feszültnek ígérkező estét, amire a hollywoodi zaklatási botrányok mellett Trump árnyéka is rávetül.

Noha a Golden Globe nem szakmai díj, nem is egyszerű szimpátiaszavazás.

A magukat hozzáértőnek valló Hollywoodi Külföldi Újságírók Szervezete (HFPA) – 90 tagja közt a magyar Návai Anikóval – dönt a díjakról, melyeket hatalmas buli és terülj, terülj, asztalkám keretében adnak át. A szervezet szakmaiságát ilyentájt minden évben „leleplező” cikkek hada kérdőjelezi meg – nem nehéz furcsaságokra bukkanni a kétes szervezet berkeiben, ahonnan sokan csak bulvárlapokat tudósítanak, vagy évek óta nem publikáltak a saját Twitterükön kívül. Ám végül a kritikus hangokat rendre túlharsogja az általános ováció, hiszen a díjaknak több millió dolláros marketingértéke van, és a színészek, rendezők és producerek mindig hálásak a jó sajtóért, ami akár az Oscarhoz is közelebb repítheti őket. Ráadásul a HFPA minden évben több tízmillió dollárral támogatja a filmes iskolákat és szakmai műhelyeket, így a gála minden oldal számára kölcsönösen előnyös esemény. És ugyan ki mondana nemet a mesés estélyikben és ékszerekben pompázó hollywoodi elitre, akik az Oscar- díj átadójához képest sokkal lazább etikettű díjátadón pont úgy viselkednek, mint egy átlagos, zajos-balhés-pityókás asztaltársaság.


Filmes kategóriák

Az Oscar és a Golden Globe közti másik fontos különbség, hogy a vígjátékokat és zenés filmeket 1951 óta külön kategóriákban díjazzák, így ezeknek nem kell megmérkőzniük a fajsúlyos drámákkal, életrajzi vagy kosztümös filmekkel. Az idén mégis a drámák közé keveredett a Három óriásplakát Ebbing határában című, pompásan szarkasztikus angol–amerikai komédia (Woody Harrelson és Frances McDormand főszereplésével), ami rögtön hat jelölést gyűjtött – bár ennyit kapna az Oscarra is!

A Spielberg-életműben valószínűleg nem kerül kiemelt helyre a szintén hat szoborra jelölt Nixon vs. Washington Post sztori, magyar címén A Pentagon titkai. Hiába pislog egymásra könnyes szemekkel Meryl Streep és Tom Hanks, ez nem az új Az elnök emberei, és nem is egy Spotlight- szintű újságírói alapfilm. Nehéz megjósolni, vajon hétből hány díjat vehet át a Guillermo del Toro rendezte fantasy, A víz érintése, ami a Velencei Filmfesztivál fődíját ugyan már bezsebelte, ámde a magányos takarítónő és a kétéltű laborlény szerelmi története nem könnyed közönségfilm. Annak sokkal inkább beillik a romantikus-szerelmes, kamaszos-álmodozós Szólíts a neveden, a Sundance filmfesztivál nagy felfedezettje. Bár a múlt nyári történelmi évforduló rég feledésbe merült, Christopher Nolan monumentális háborús drámája, a Dunkirk még ott él a filmrajongók emlékezetében, és ha mást nem is kap, legalább egy legjobb rendezői szobrot kellene érnie.

A színész kategóriákban a jelöléshalmozó veteránok mellé beért még az Aaron Sorkin Elit játszmájában Molly Bloom buckasíbajnok pókerhercegnőt lehengerlően alakító Jessica Chastain. Ridley Scott A világ összes pénze című új, emberrablós krimijének stábjából kapott egy-egy jelölést a Kevin Spacey helyére bámulatos gyorsasággal beugró Christopher Plummer és Michelle Williams is. A legnehezebb döntés a legjobb drámai színészek közt várható: a díj sorsa A legsötétebb óra című életrajzi drámában Winston Churchillt alakító, ráadásul először jelölt(!), fenomenális Gary Oldman és a Paul Thomas Anderson Fantomszál című drámájában csillogó, nem kevésbé észbontó Daniel Day-Lewis között dőlhet el. Ámde az is lehet, hogy végül a 22 éves őstehetség, Timothée Chalamet (Szólíts a neveden) lopja el a szavazók szívét.


Tévés kategóriák

Míg a tavalyi gála tévés kategóriáiban még az elegáns brit drámák domináltak, az idén nyitottabb a versengés, különösen miután több régi motoros sem kapott már jelölést, a Trónok harca alkotói pedig el se hinnék, ha az ötödik jelölésük valami rejtélyes tűzmágia folytán mégis szoborrá változna. Az Emmy-gálán is taroló A szolgálólány meséje és a Hatalmas kis hazugságok (itthon mindkettőt az HBO sugározta) újabb sikersorozata nem lenne meglepő, különösen, miután mindkét szériában a bántalmazott, szexuálisan kizsákmányolt nők állnak ki magukért és egymásért.

Mióta Nicole Kidman sorra kapja a kiváló tévés szerepeket is, már nincs olyan színészi kategória, amiben ne kerülne szóba a neve. Még ha áttételesen is, hiszen a Hatalmas kis hazugságokban az erőszakos férjét játszó Aleksander Skarsgard részben neki köszönheti újabb jelölését, a legjobb férfi mellékszereplőként. Ha Jude Law kapná az idén a legjobb drámai sorozatszínész díját, az némi elégtételt nyújthatna a Paolo Sorrentino eredeti ötletei dacára alulértékelt Az ifjú pápának. Csakhogy vele verseng a Fargóban kettős szerepben remekelő Ewan McGregor és a Twin Peaksben 25 év után visszatérő Kyle McLachlan is. Egyetlen meglepetést szokás szerint már korábban lelőttek a szervezők: Oprah Winfrey kapja az idén a Cecile B. DeMille életműdíjat, ám a többi nyertes felfedésére még néhány órát várni kell.

Buli buli hátán. Los Angelesben már pénteken elkezdődött az ünneplés, a jelölteknek adott zártkörű ebéddel. A szombati jótékonysági programokon Nicole Kidman a sportolóknak gyűjtött, Sean Penn pedig a haiti földrengés áldozatainak. A vasárnapi gálaműsor után több helyszínen folytatódik a bulizás Beverly Hillsben: saját partit rendez a HFPA mellett a FOX, az HBO, az Amazon, a Focus Features és a Warner Bros. is. A Weinstein-botrány még a fakultatív programokra is kihatott: a számos hollywoodi ügynököt tömörítő szervezet, a producermogulnak hosszú éveken át falazó CAA az idén lemondott a díszvacsoráról, ennek árát a zaklatások áldozatainak jogi megsegítésére adományozták. Több éves barátság szakadt meg a Netflix és a Weinstein Company között is: az idén a netes műsorgyártó és -forgalmazó már saját köreiben, Weinsteinék nélkül koccinthat. 


Spiccesek. Minden idők egyik legemlékezetesebb spicces Golden Globe-pillanata, mikor Emma Thompson elhagyta a cipőjét, ezért mezítláb, egy martinis pohárral a kezében sétált fel a színpadra, hogy 2014-ben a legjobb forgatókönyvért járó szobrot átvegye. Harrison Fordnak összeakadt a nyelve 2002-ben, miközben az életműdíját köszönte meg, egy évre rá Jack Nicholson bevallotta, hogy bedobott egy Váliumot, ezért beszél úgy, mint a lassított felvétel. Liz Taylor 2001-ben a súgógépet sem találta a szemével, Renée Zellweger pedig épp „kiugrott a mosdóba”, mikor a Betty nővér címszerepéért kellett volna átvennie a díjat Hugh Granttől. Quentin Tarantino hatalmas sugárban köpte maga elé a pezsgőt, mikor bejelentették, hogy ő lett a legjobb rendező a Django elszabadul című filmjéért. Golden Globe-szobrával Barbra Streisand az eddigi legnagyobb nyertes, de idén behozhatja őt a 8 szobrot birtokló, most a legjobb drámai színésznőnek jelölt Meryl Streep.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!