Most lehet bizonyítani. - Holnap reggel az utolsó megmérettetésre csöngetnek be a végzős középiskolásoknak.

 
Érettségi

A magyar irodalom közép- és emelt szintű írásbelivel kezdődik az idei érettségi szezon, kedden a matematikáé, másnap a történelemé, majd az angol és a német nyelvé a főszerep péntekig. Idén 117 800 diákot érint a tortúra, utoljára kilenc éve érettségiztek ilyen kevesen, ugyanakkor az emelt szintű vizsgák száma hét százalékkal (2700 vizsgával) nőtt. Az írásbelik május 26-ig tartanak, aztán június 5–13-ig az emelt, 16– 27-ig pedig a középszintű szóbelik következnek.

A ketteshez 25 százalék kell a közép- és az emelt szintű érettségin is. Magolás helyett az összefüggések megtalálását tanácsolják a tanárok. Fontos, hogy ne éhgyomorral kezdjék a fiatalok a feladatokat és a vizsga közben igyanak sok folyadékot. A koncentrálást segítik a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek és a szőlőcukor is. A nagy megmérettetés országszerte 3416 érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlik, 1190 helyszínen.

A 429 500 vizsgából mintegy 41 200 emelt szintű, 388 300 pedig középszintű lesz. A feladatokat egy tételkészítő bizottság állítja elő, amelyek több szakmai ellenőrzésen esnek át, majd sorsolással választják ki a megoldandókat. Ma már okostelefonokra letölthető applikációk is segíthetik az érettségire készülőket. Persze használatuk a vizsga során ugyanúgy tilos, mint a hagyományos puskáké. Csak a történelmi és a földrajzi atlasz, a négyjegyű függvénytáblázat és a helyesírási szótár megengedett.

Kötelező az emelt szintű érettségi több egyetem és főiskola bölcsészet- és társadalomtudományi szakán, jogászképzésén, az általános orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti képzésen, két agrárszakon, néhány műszaki, valamint két gazdasági képzésen.

25 százalék kell a ketteshez a közép- és az emelt szintű érettségin is

Címkék: közoktatás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!