Évforduló - KImozdulunk - Látni kell! - Fotelból - Ajánlataink április 23-ára

ÉVFORDULÓ 

Éppen ezen a vasárnapon lenne kilencvenegy éves Janikovszky Éva, akinek élete legnagyobb elismerése volt, amikor egy kislány megkérdezte tőle: „Éva néni, hogy tetszett arra rájönni, hogy a gyerekek csak kicsik, de nem buták?”
Rá emlékezve a frissen nyílt Hatszín Teátrum egy Janikovszky-ősbemutatóval, egészen pontosan egy az írónő színpadon eddig soha be nem mutatott könyvei alapján készült darabbal debütál gyerekszínházként április 23-án. Az úgy volt…


KIMOZDULUNK

Fotóutca. Meghosszabbított nyitva tartás mellett 31 kiállítás, 245 alkotó és összesen 80 ingyenes program várja a közönséget utcai konténerekben, a Capa Központban és a Mai Manó Házban ezen a hétvégén. Az érdeklődők ingyenes gyorstalpalókon is részt vehetnek, ahol a mobilfotózásról, az Instagramról, az utcai fényképezésről vagy a gasztrofotóról lehet tanulni.
Nagymező utca, április 21–23.


Bűvös óceán.
Még egy hét, és nem fogad több utast a Vajdahunyad-vár különleges, alkalmi tengeralattjárója, mellyel sosem látott óceáni tájak barangolhatók be. A kalandos túra egy óra alatt teljesíthető, úgyhogy aki igyekszik, talán még leplezheti a kapzsi professzort, aki víz alatti kutatóállomásán ravasz terven ügyködik…
- Mezőgazdasági Múzeum, április 30-ig


LÁTNI KELL!
Duna alatti titkos alagutakról rengeteg mendemonda kering – ahol valaha római őrtorony, középkori vár vagy bármilyen stratégiai építmény állt a Duna-parton, ott a helyiek titkos víz alatti folyosókat, szárazon megközelíthető bunkereket sejtenek.
A Visegrád és Nagymaros közötti közműalagút ugyan nem ennyire titkos, de azért a víz alatt is tiszta, száraz érzés:
pontosan ott fut, ahová a nagymarosi duzzasztómű nyomvonalát tervezték, az 1696. folyamkilométernél nyíló lejáratot kék fedőlapok jelzik. A vezetékek kapcsolótáblái, az elosztók, csövek, optikai kábelek és betongyűrűk között vezető túra során még két kiállítás is megtekinthető:
az egyik a hely természetes élővilágát mutatja be, a másik az ex-bős–nagymarosi kérdéskört tárgyalja. S bár a neten sok helyütt felbukkan olyan információ is, hogy itt akármikor száraz lábbal átkelhetünk a Duna alatt, ténylegesen csak kétszer nyitja meg évente a DMRV Zrt. Például most, 22-23-án.   


A Május 1. Ruhagyár mint műterem. A Budapest Art Week berkein belüli séta az egykori ruhagyár zegzugaiban helyet kapott művészműtermekbe vezet. Az Elnök utcai épületkomplexumban katonaruhákban testet öltő történelem, konfekciótörténetek és készülő műalkotások vezetnek a kulisszák mögé.
Elnök utcai Művésztelep,
április 23., 15–17 óraFOTELBÓL 

„Mondják meg honfitársaiknak, hogy a nagyvilág nem hagyja cserben őket” – ezekkel a szavakkal kezdte meg sugárzását 1951-ben a magyar Szabad Európa Rádió.
A zavarással eltorzított hang Münchenből jött. A korabeli, betiltott felvételek és a „modern tánczene” között lavírozó műsor néhány emblematikus anekdotán keresztül mutatja be a XXI. század éteri igazságait, ahol a legendák velünk élnek.
XXI. század – a legendák velünk élnek / Szabad
Európa Rádió, RTL Klub, április 23., 13.40

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!