Ismét nem sikerült zökkenőmentesen levezényelnie egy felvételit a kormányzatnak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (állítólag a rengeteg munkaerő-piaci egyeztetés miatt) ugyanis két nappal a felvételi határidő előtt, még február 11-én tette közzé az úgynevezett szakmaszerkezeti döntését, amely eltörölt több olyan képzést is, amelyeket korábban meghirdettek. Az általános iskolák igazgatói csak most hétfőn kaptak levelet az Oktatási Hivataltól, amiben azt kérik tőlük: gyorsan tájékoztassák a felvételiző diákok szüleit, mert lehet, hogy nem is indul az a képzés, ahova a gyerekeiket küldeni szeretnék.

A szakmaszerkezeti döntés megyékre lebontva határozza meg, mely intézményekben, milyen szakmák oktatására ad támogatást az állam. A döntést egy bizottság javaslatára hozza meg a tárca, a törvény szerint adott év július végéig, vagyis a csúszás nem egyszerűen bosszantó és kellemetlen, de törvénytelen is.

A nol.hu-nak nyilatkozó jogászok szerint, ha az érintettek az Alkotmánybírósághoz fordulnának, az valószínűleg megsemmisítené a mostani tanévre szóló szakmaszerkezeti döntést. Jelen állás szerint a felvételizőknek jövő héten négy napjuk lesz a döntésük megváltoztatására.

Lejár a határidő
Hétfőn és kedden még megváltoztathatják a diákok a középiskolai felvételin megjelölt intézmények és tagozatok sorrendjét.
Az intézményeknek március 11-ig kellett nyilvánosságra hozniuk a felvételi jegyzéket, amelyből kiderül a jelentkezők összpontszáma és az intézményi rangsorban elfoglalt helyük is szerepel. Ha valaki ezen eredmények alapján úgy dönt, hogy mégis változtatna a sorrenden, ezt legkésőbb kedden teheti meg, egy módosító tanulói adatlap kitöltésével, melyet a Felvételi Központba kell visszaküldeni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!