A Néppárttól függ, hogy milyen éve lesz Orbán Viktornak a választásokig. Ha nem fenyíti be, akkor a kormányfőnek nem lesz sok „európai baja” áprilisig – beszélgetés Harangozó Gáborral, az MSZP Európa tanácsi delegáltjával.

 
Harangozó Gábor, az MSZP delegáltja az Európa Tanácsban - Fotó: Üveges Zsolt


– Az Európai Bíróság ítéletét tudomásul kell
venni, de ez nem ok arra, hogy megváltoztassuk
a bevándorlás-politikánkat, mondta Orbán
Viktor. Miképp értelmezhető ez a komoly
ellentmondást tartalmazó kijelentés?

– Orbán Viktor továbbra is a menekültügyet használja, hogy fokozza az országban a hisztériakeltést, így szerezve belpolitikai előnyt. Ősszel tovább éleződik az Európai Unió és a kormány konfliktusa, a szeptember 24-i Bundestag-választás után várhatóan Németország is markánsabban fogalmazza meg a véleményét Orbán politikájáról. Európa lépéskényszerben van, hiszen alapvető érdeke, hogy tovább haladjon a mélyebb integráció. Orbán Viktor elsősorban ez ellen küzd. A bevándorlás közös megoldása csak az egyik lépés – ha úgy tetszik, a föderálisabb együttműködés – irányába, amit meggyőződésem szerint Orbán Viktor azért ellenez, mert semmilyen továbblépést nem akar az Európai Unió működésében.

– Egyre többen felvetik: a miniszterelnök
célja akár az unióból való kilépés lehet.

– Akik hisznek az EU-ban, mindenképp szorosabbra fűzik az együttműködést. Miközben Magyarország, ha ezt a politikát folytatja, ha bent is marad az unióban, akkor is a perifériára szorul, és lényegében elveszti a tagságból fakadó előnyöket.

– Mennyire befolyásolhatja a bírósági
ítélet és annak a várható következménye a Fidesz
helyzetét az EP néppárti frakciójában?

– Egyre nagyobb a Néppárton belül az a tábor, amelyik úgy gondolja: a Fidesznek nincs ott keresnivalója. Többen úgy nyilatkoztak, a Fideszt egyedül úgy lehet jobb belátásra téríteni, ha világossá teszik: nem asszisztálnak tovább ehhez a politikához. Számomra az lesz az őszi időszak legizgalmasabb kihívása, miként kezeli a Néppárt ezt a helyzetet, eltűri-e, hogy Orbán Viktor – miután nem hajt végre egy bírósági ítéletet – a Néppárt tagja maradhasson. Ha igen, akkor Orbán Viktor már nem néz elébe túlzottan nagy kihívásoknak a tavaszi választásokig. Ha azonban erősen megkérdőjeleződik a néppárti tagsága, akkor komoly tétje lesz a választásoknak. Az, hogy van-e Magyarországnak európai uniós perspektívája.

– Mi a lehetséges végső szankció, ha nem
hajtják végre az európai bíróság ítéletét?

– Lehet ebből a végén pénzbüntetés is, mégpedig úgy, hogy amíg nem hajtják végre az ítéletet, addig egyfajta kötbérjelleggel folyamatosan fizetni kell. Ez senkinek nem lenne jó. Ám Orbán élezni akarja a konfliktust, olyan képet akar kialakítani, hogy ő az, aki szembeszáll az egész uniós bürokráciával, és a végvárakon megvédi egész Európát.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!