Ritkaság, hogy egy szlovén személyi változás nemzetközi figyelmet kelt. Pláne kettő. A héten ez történt: egy nőt neveztek ki a hadsereg élére, és leköszönt Piran polgármestere, „a szlovén Obama”.

  -
  -
- – Kép 1/2

Alenka Ermenc vezérőrnagy személyében először lett nő a szlovén hadsereg vezérkari főnöke. Az 55 éves hivatásos katona csaknem három évtizede szolgál a seregben, részt vett az 1991-es függetlenségi háborúban, amikor hazája elszakadt Jugoszláviától. Három diplomája van, egy Ljubljanából, kettő Londonból. A mesterfokozatot a brit főváros patinás egyetemén, a King’s College-ban szerezte. Részt vett több NATO-misszióban. Civilben férjezett, három gyermek édesanyja. Tábornoki előléptetését a múlt héten írta alá az államfő, vezérkari főnökké a kormány nevezte ki kedden. A szlovén sajtó megjegyzi, hogy más NATO-tagországban még sohasem bíztak meg nőt a fegyveres erők vezetésével, ami világviszonylatban is ritka.

Nyolc év után távozik hivatalából a festői szépségű adriai kikötőváros, Piran polgármestere. A 63 éves Peter Bossman afrikai születésű, Ghánából vándorolt be Jugoszláviába 1977-ben. Elvégezte az orvosi egyetemet, azóta szlovén földön gyógyítja betegeit. A szociáldemokrata párt színeiben választották polgármesterré. Régiónkban nem jellemző, hogy fekete bőrű politikusok karriert csinálnak, ezért úgy is becézik, „a szlovén Obama”. Posztjáért harmadjára már nem indul, mert szerinte nem jó, ha valaki ragaszkodik a hatalomhoz. A búcsúzó városvezető elmondta, a páciensei hamar elfogadták, de még utána is sokáig előfordult, hogy egy étteremben valaki nem akart mellé ülni. Most viszont országszerte népszerű, a piraniak pedig büszkék rá. Úgy látja, a sikeres bevándorlók jó példát mutatnak az újabbaknak, és segíthetnek eloszlatni a helyiek félelmét a migránsoktól.

FOTÓ: AFP

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!