Húsvétkor gyakran nem csak csokitojást és más édességeket kapnak ajándékba a gyerekek. Nemegyszer ezt az időpontot választják a szülők vagy más családtagok, hogy valamilyen élő állattal, jellemzően nyúllal ajándékozzák meg a gyerekeket. Az állatvédők már jó ideje igyekszenek felhívni a figyelmet arra, hogy egy állat vállalása nagy felelősség. Pedig nagyon sok családban okoz konfliktust, hogy bár a gyerek előzetesen megígéri, gondját viseli az állatnak, végül mégiscsak a szülőre hárul ez a felelősség. Akinek viszont sokszor sem energiája, sem ideje nincs a kutyasétáltatásra vagy éppen a hörcsögalom kicserélésére, így ezeknek a kedvenceknek gyakran a továbbajándékozás a sorsa.

 
Nyuszisimogató - Forrás: Shutterstock

Jó esetben. Mint azt a Noé Állatotthon Alapítvány munkatársa, Schneider Kinga elmondja, náluk is előfordul, hogy megunt háziállat kerül a menhelyre. „Sokszor meglepetéssel tapasztaljuk, hogy a szülők áthárítják az állat ellátásával kapcsolatos felelősséget az egészen kicsi gyerekekre is. Holott racionálisan már előre gondolhatnák, hogy ez így nem működik. Az teljesen rendjén van, ha a gyereket is bevonják a gondozásba, de a felelősséget mégiscsak a szülőknek kell viselnie.”

A Noé 2013 óta már nem is fogad be húsvét után megunt nyuszikat, kiskacsákat, csibéket, mert a kisállatokat leadók rendre arról számoltak be: már a vásárlás pillanatában tisztában voltak azzal, hogy nem fognak hosszú távon gondoskodni az állatokról.

Az alapítvány munkatársai állatvédelmi oktatóprogramjuk keretében igyekeznek felelős állattartásra nevelni a különböző korú gyerekeket.

Schneider Kinga szerint a középiskolások esetében már önmagában az hatásos szokott lenni, ha arra kérik a gyerekeket, hogy meséljék el, mit szeretnének elérni az elkövetkezendő 15 évben. Majd utána képzeljék el ugyanezt a mozgalmas költözésekkel és változásokkal teli időszakot egy állattal az oldalukon.

A pszichológus is egyetért abban: nem lehet a gyerekektől elvárni, hogy teljeskörűen gondoskodjanak egy állatról. „Amikor egy óvodás vagy egy kisiskolás kap egy kisállatot, akkor az érzelmi viszonyukon van a hangsúly. A gyereknek a barátság, a simogatás, az állat ragaszkodása a fontos. De az igazi felelősségvállalás, a gondoskodás már inkább csak a kamaszkorban reális” – mondja Bánki László gyermekpszichológus. Így csak akkor érdemes állatot vállalni, ha a család elbírja az ezzel járó terheket, mert amikor a gyerek állatért könyörög, biztosan nem „gyereket akar nevelni”. Bár be lehet és be is kell vonni az állat gondozásába, nem érdemes felháborodni azon, ha nem takarítja ki a tengerimalac terráriumát vagy nem sétáltatja meg a kutyát.

Bánki László szerint annak a beismerése, hogy az állatnak gondoskodásra van szüksége, éppen azt a varázst veszi el, amikor a kisgyerek társként, különleges tulajdonságok hordozójaként tekint az állatára. Veszekedni biztosan nem érdemes ezen, és az sem jó döntés, ha egyfajta morális kérdést kerekítve ebből, túladnak az állaton, hiszen azt is fontos megtanulni: az állatok nem eldobható játékok.

Programajánló.
A Noé Állatotthon vasárnap „Húsvéti Állatságokkal” várja a gyerekeket fővárosi, XVII. kerületi telephelyén. A gyerekek megismerkedhetnek az otthon lakóival, nyuszikkal, birkákkal, kacsákkal, csibékkel, kecskékkel és számtalan más állattal is találkozhatnak. Az állatsimogató mellett kézműves foglalkozások, arcfestés, tojáskereső verseny és más vetélkedők is várják a gyerekeket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!