Ma délután, a holokauszt 70. évfordulójának évében immár 12. alkalommal tartják az Élet Menetét Budapesten. A menet a Március 15. térről indul és a Keleti pályaudvaron ér véget.

Beszédet mondanak többek között Székhelyi József és Hegedűs D. Géza színművészek, videoüzenetben Simón Peresz, Izrael elnöke, Konrád György Kossuth-díjas író, Gordon Gábor, az Élet Menete Magyarország Alapítvány elnöke, és külföldi szónokok is.

Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél felavatják Kelemen Zénó szobrászművész Élet menete című szobrát is, bár a kompozíción lévő számok a haláltáborokban használt tetoválásokat idézik, a művész hangsúlyozta: összességében nem búskomor jelentéstartalmat hordozó szoborról van szó. Az esemény előtt konferenciát tartanak külföldi szakértők részvételével, amelynek témája a holokauszt, s az Európában és Magyarországon növekvő antiszemitizmus.

A felvonulás után különvonat indul Lengyelországba, az Élet Menete nemzetközi rendezvényére, ahol hétfőn az Auschwitz és Birkenau között haladó menetet most először a magyarok küldöttsége fogja vezetni.

Az eseményen feleségével Áder János köztársasági elnök is részt vesz és beszédet is mond majd.

Az Élet Menete Alapítvány sem ért egyet a Szabadság téren épülő emlékművel, Gordon Gábor kuratóriumi elnök korábban elmondta: mindent elkövetnek, hogy ne készüljön el ez a „szégyenteljes, hibás, félrevezető” emlékmű. A szervezet „A történelem nem írható át!” jelszóval jelzi egyet nem értését a szoborállítással, és a tiltakozást jelző matricákat osztanak majd a menet résztvevőinek.

Címkék: Holokauszt

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!