Egy holland vizsgálóbizottság szerint az oroszok lőtték le a maláj utasszállítót négy évvel ezelőtt.

 

A rendelkezésre álló adatok alapján biztosnak tűnik, hogy az orosz hadsereghez tartozó Buk–M1-es rakétarendszerrel semmisítették meg Kelet-Ukrajna felett a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállítóját 2014. július 17-én, fedélzetén 298 emberrel (köztük 196 holland és 27 ausztrál). A csoport arra a következtetésre jutott, hogy az MH17-es járatot lelövő Buk-Telar rakéta az oroszországi Kurszkban állomásozó 53. légvédelmi dandártól származik, és bemutatták az erre vonatkozó bizonyítékokat (képünkön).

A jelentés napvilágra kerülése után a holland és az ausztrál kormány arra kérte Oroszországot, hogy tevékenyen vegyen részt a repülőgép katasztrófájának részleteit feltáró tárgyalásokban a felelősök elszámoltathatósága érdekében.

Oroszország mindig is tagadta, hogy köze lenne a gép lelövéséhez. Az orosz védelmi minisztérium most is megerősítette, hogy „az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek egyetlen légvédelmi rakétarendszere sem haladt át soha az orosz–ukrán határon”. A géptragédiáért Moszkva az ukrán Buk légvédelmi rakétarendszer-egységeket teszi felelőssé.

Címkék: Oroszország

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!