Az adótörvény teljesen ötletszerű, néhol meglehetősen furmányos módosító javaslatai láttán a magyar gazdaságpolitika történéseit eddig egyébként élénken figyelő elemzők is hátradőltek a karosszékükben. A telefon túlsó végén az adóváltozások kapcsán érdeklődésünkre efféle kínos mondatok hangzottak: várjuk ki a végét – lássuk, mire mennek – előbb-utóbb, csak eldöntik, mit akarnak.

Hetek óta riogatják az országot az ingatlanadó körmönfont bevezetésével. Igaz, ezt a települések vetnék ki, de az adócsata zűrzavarából annyi azért kihámozható, hogy a tervek szerint a gépjárműadótól, a személyi jövedelemadótól és az iparűzési adóbevételeik egy részétől is megfosztják az önkormányzatokat. Így azoknak aligha lesz más esélyük a működőképességük fenntartására, mint a kormány által az ingatlanadózás területén kapott mozgástér kihasználása. A települések bevételeinek döntő részét ugyanis a helyi iparűzési adó adja, az iparűzési adót elengedő önkormányzatok pedig a hozzájuk bejelentkező fuvarozó cégek gépjárműadóiból pótolják a kiesést. Innen nézve, nem is olyan elképzelhetetlen forgatókönyv, hogy a szorult helyzetbe kerülő, csődveszély zónában mozgó önkormányzatok mégiscsak nekigyürkőznek az ingatlanok adóztatásának. Márpedig a forgalmi érték három százalékában maximált adómérték is elég riasztó perspektíva, hiszen egy 10 milliós lakás adója akár az évi 300 000 forintot is elérheti. Ráadásul a kormánypárti képviselők ezt a plafont is eltörölnék, szerintük ugyanis úgy helyes, ha az önkormányzatokra bízzák, mennyit és hogyan szedjenek be az ingatlanok után.

Az igazi rémálom mégis Rogán Antal kormánypárti képviselő, fővárosi kerületi polgármester javaslatcsomagja volt. Ő szociális hozzájárulási adó címen, a munkabér 27 százalékát kitevő új adó bevezetését javasolja, ami az egészségbiztosítási járulékot, a munkaerő-piaci járulékot és a nyugdíj hozzájárulást váltaná fel. Látszólag csupán a pántlikát nyisszantaná le Rogán képviselő ezekről a rendszeres befizetésekről, ám az átkeresztelés egyáltalán nem véletlen. Egy adott járulékból befolyó összeget ugyanis jelenleg csak az adott területen lehet elkölteni, vagyis például a nyugdíjjárulék kizárólag nyugdíjcélú kifizetésre fordítható. Az új javaslat, adóvá alakítaná a járulékokat, melyeket azután szabadon lehetne költeni. A heti desszertet az eva megszűnése jelentheti. Pedig emlékezhetünk, Orbán Viktor miniszterelnök tavaly májusban még arról beszélt, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó megmarad. Úgy látszik azonban, az eva mégsem illeszthető a kormányzati törekvésekhez. Egyelőre kérdéses, hogy 2013-tól vagy 2014-től szüntetik meg, mindenesetre a benyújtott javaslatok szerint addig is 30 százalékról 35 százalékra emelik a mértékét.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!