Jövő év január 1-jétől megadóztatható lesz a nyugdíj – még mindig hatályban van ugyanis az a jogszabály, amely ezt lehetővé teszi a kormány számára. Az Orbán-kabinet tavaly ősszel megígérte, hogy a tavaszi ülésszakon eltörlik a még 1997-ben hozott törvényt, ennek azonban máig semmi jele.

A hallgatás és a halogatás annak fényében különösen szembetűnő, hogy a héten azt javasolta az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet), hogy a kormány vonja be a személyi jövedelemadó hatálya alá a nyugdíjakat is, így megosztva a terhet a mostani és jövőbeli nyugdíjasok között. Az OECD ajánlásáról Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára úgy fogalmazott: ezt egy korábbi, alkotmánybírósági döntés lehetetlenné teszi. Csakhogy ilyen döntés nincs, van viszont egy hatályos jogszabály, amely éppen­hogy lehetővé teszi a nyugdíjak adóztatását. A megoldásról a politikusok hallgatnak, jóllehet az adóztatástól a nyugdíjszakértők is ódzkodnak. Pedig már a 2004–2006 közötti időszakban több mint 1500 milliárd forinttal költöttünk többet nyugdíjra, mint amennyi járulékot beszedett az állam. Így nem csoda, hogy a Medián egyik felmérése szerint a 45 év felettiek 38 százalékát fenyegeti öregkori szegénység.

Az 1997-ben életbe lépett törvény azt tartalmazza, hogy 2012 után a bruttó keresetből állapítanák meg a nyugdíjakat. – Ez adózástechnikailag jól hangzik, de nyugdíjazási szempontból igencsak aggályos. Nem célszerű ugyanis az adórendszer változásához kötni a nyugdíjak összegét, hiszen az előbbi messze nem olyan fix, az utóbbinál viszont erősebb garanciális elemekre van szükség – nyilatkozta lapunknak az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője. Barát Gábor ugyanakkor megerősítette, ha minden így marad, akkor jövőre valóban megadóztathatja a nyugdíjakat a kormány. – Egyelőre nem tudni, mit akar csinálni a kormány, de tavasszal ezt el kell dönteni – fogalmazott a szakértő, aki szerint a meglévő rendszer finomítása és továbbvitele lenne a helyes cél. – Az ötletek idényét éljük, de nem tudok a jelenlegitől teljesen új rendszert elképzelni januártól – tette hozzá.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!