Kemenes Vulkánpark, tűzhányóház

- – Kép 1/4

KIMOZDULUNK

Nosztalgiautazás.
Idén ismét húsvéti nosztalgiajáratokat
indít a BKV és a MÁV, melyek közül
egyedül a Nyugati pu és Gödöllő között pöfékelő
Sisi gőzös idézi a régmúltat, azaz a „boldog békeidőket”
és a Monarchiát. A Deák Ferenc tértől
Szentendréig futó Ikarus buszon és a Károly körút–
Csáktornya park között közlekedő IK–260T
számú sárga trolin csak a ’70-es, ’80-as évekig
lehet időutazni. Az meg szinte a jelen.
Április 15., IK–284 nosztalgiabusz, Deák tér–Szentendre
Április 16., IK–260T nosztalgiatroli, Károly körút–Csáktornya park
Április 16., Sisi gőzős, Indulás: Nyugati pu., 9.50; Gödöllő, 17.05
Április 23., 611-es nosztalgiavillamos, Újbuda-központ–Kamaraerdei Ifjúsági Park


Gerilla Gourmet. Streetfoodorgia, hamburgerháború, kézművessör-Kánaán és gourmet piac – ezt ígéri a szegedi fesztivál beharangozója, ahol nincsenek E betűk és szintetikus vackok, van ellenben sztárséf-látványkonyha, ráadásul interaktív, csípős csirkeszárnychallange és kulináris rock ’n’ roll. No meg szarvasgomba, állítólag baráti áron.
Szeged, április 14–19.


FOTELBÓL 

Cecil B. Demille 1956-os monumentális filmeposza klasszikus bibliai Mózestörténet, nem teljesen bibliakövető módon. A rendezői szabadság, meg hát a hatásvadászat nagy úr, a film ezzel együtt elképesztő: annyira művi és giccses, hatalmas díszletekkel, több ezer statisztával és kimerevített pannókkal hitelesítve, ráadásul 3 óra 40 percben, hogy az már inkább gyönyörű. Nem beszélve Charlton Hestonról.
Tízparancsolat, amerikai történelmi dráma,
1956,
222 perc. Rendező: Cecil B. Demille,
M3
április 16.
1 rész: 13.40,
2. rész: 18.15
és április 17. 15:25


LÁTNI KELL!
Már önmagában az elnevezés annyira izgalmasan bizarr: tűzhányóház.
Egészen pontosan Kemenes Vulkánpark, de így nem hangzik annyira csábítóan. A tűzhányóház, az a valami! Mert akadnak ebben az országban olyan helyek, ahol egykor volt vulkánok nyomait kutathatjuk, de olyan, ahol beléphetünk egy működést mímelő tűzhányó gyomrába, csak itt van, Celldömölkön. Ráadásul már maga az épület is kortárs építészeti kuriózum: a szürke színű beton és a vörös árnyalatú Cor-ten acél mintha egy luxus atombunkert álcázna. Az objektum építőanyagaiban is vulkáni, az igazi magmatikus élmény azonban csak bent, a falakon belül kezdődik: a természetes fényt fokozatosan felváltják és kiszorítják a mesterséges fénysugarak – bekerülünk a vulkán gyomrába, ahol a magma útját végigjárva, a kürtőn keresztül végül elérjük a kitörési pontot. Bumm! Az interaktív kiállítás Felfedezőtermében több látványos vulkánkitörés átélhető, a Tűzhányóteremben pedig megmászható az Etna. A Vulkánpark mellett egy igazi extűzhányó is ott áll kortanúként: az 5 és fél millió éves bazaltvulkánra, azaz a Sághegyre április 15-én, 15 órakor húsvéti botanikai túra indul a Kemenes-parkból.


ÉVFORDULÓ
A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja – 1944. április 16-án kezdték meg a gettósítást, majd a teljes vidéki zsidóság deportálását, amit a náci megszállókkal együttműködő hazai közigazgatás és rendvédelem néhány hét alatt zokszó nélkül levezényelt. Születésének 100. évfordulóján, azaz 2012-ben ugyanezen a napon szavazta meg az Egyesült Államok Kongresszusa, hogy a magyar zsidók ezreit megmentő Raoul Wallenberget a legmagasabb amerikai elismeréssel, Kongresszusi Aranyéremmel tünteti ki; és évek óta ugyanerre a napra szervezik az Élet Menete emléksétát is, amely idén a Cipők a Duna-parton szoboregyüttestől indul 14.30-kor, és a Clark Ádám térre érkezik. A megemlékezés végén Hajdú Péter amatőr hosszútávfutó útnak indul, hogy nyolc nap alatt, 420 kilométert teljesítve, Auschwitzba érkezzen, ahol csatlakozik a nemzetközi Élet Menetéhez.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!