Harry Potter -jelenet

- – Kép 1/5

KIMOZDULUNK

6. Harry Potter Találkozó.
A Dumbledore Serege Facebook-csoport idén már hatodik alkalommal hirdeti meg az egyre népszerűbb rendezvényt, melyre természetesen nem csak Harry Pottereket várnak. Mindenki mehet, aki többet szeretne tudni a Roxfortról, találkozna Sirius Blackkel, varázspálcát készítene vagy bájital-felismerő gyorstalpalón venne részt. Jelszó egy tetszés szerinti varázsige: Riptu sempra!
Kopaszi-gát, július 9., 10 óra 

Kitalált világ. Személyes hangvételű, anekdotákkal fűszerezett est Für Anikó két lemezének legkedveltebb dalaival. Irodalom, zene és színház Bereményi Géza szövegein, Hrutka Róbert zenéjén és Für Anikó érzékenységén átszűrve. Mert, ahogy a Kitalált világ első száma mondja: „Én tudom, mit akarsz!”
Szentendre, Ferenczy Múzeum udvara, 20 óra


FOTELBÓL 
„Kétféle ember létezik a világon. A nagy dolgokra hivatottak, mint Walt Disney vagy Hitler, és aztán jövünk mi, a maradék” – mondja Jeff Bridges, alias Jack Lucas Terry Gilliam lényegében első igazi hollywoodi sikerfilmjében. A nagyvárosi Arthur király-sztoriban az öngyilkosság szélére sodort Lucas és a megbomlott elméjű hajléktalan (Robin Williams) együtt indulnak a Szent Grál, vagyis a szeretet és a boldogság keresésére.
A halászkirály legendája, amerikai filmdráma, 1991, 132 perc
Rendező: Terry Gilliam, Duna Tv, július 9., 23.30


EZT LÁTNI KELL! 
Egy vígjátéki elemeket sem nélkülöző táncprodukcióval, a Kulcsár Noémi koreografálta Szentivánéji álommal nyílt meg pénteken a XIII. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál a Gyulai Várszínházban. A darabban Mendelssohn- dallamokra tréfálja meg Puck Titániát, és üldözi szerelmével Heléna Demetriust. Aki siet, szombat este még elkaphatja az ismétlést, amely igazi unikum: balett formában ugyanis még sosem mutatták be Gyulán a Szentivánéjit. Aki lemarad, az egy másik „eddig sosem”- mel vigasztalódhat: izraeli produkció sem szerepelt még a békési fesztiválon, most azonban a Malenki Theatre a Lear királlyal (The Bastard’s Story) debütál a tóparti városban, melynek egy-egy emblematikus szerepét bábok (is) játsszák. A nagyváradi Teatrul Regina Maria Az éjszaka szívében címmel szintén a Lear-történetet adja elő, a szlovákiai Divadlo Kontra társulat pedig a Macbethet viszi színre és színpadra.
A fesztiválon az angol drámaíró szonettjei és dalai is elhangoznak, és szakmai filmvetítéseket is szerveznek: többek között a Kenneth Branagh rendezte Sok hűhó semmiért című klasszikust, a Roland Emmerich rendezte Anonymus filmdrámát vagy az ifj. Vidnyánszky Attila rendezte III. Richárdot is vetítik a színház kamaratermében.
Gyulai Várszínház, július 7–16.


ÉVFORDULÓ 
Bár állítólag Arkhimédész egyáltalán nem kiáltotta azt, hogy Heuréka!, amikor felfedezte a hidrosztatika törvényét – tudják, amit minden gyerek úgy kántál, hogy „minden vízbe mártott test…” – Gauss mégis őutána jegyezte fel a naplójába 221 éve a „megvan! megtaláltam!” jelentésű szót.
Akkor is épp július 9-e volt, és állítólag kifejezetten a matematikának kedvező csillagállás. A német matematikusnak a nap végére be is villant, hogy bármely pozitív egész szám felírható legfeljebb három háromszögszám összegeként. Heuréka! A felfedezést olyannyira a szerencsés csillagállásnak tulajdonította, hogy minden hasonló napon, leginkább július 9-éken nekiült gondolkodni. Itt egy újabb lehetőség! 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!