Ajánlataink június 18-ra

Szabadhíd

- – Kép 1/4

FOTELBÓL
Futás, titkok, nácik, és fergeteges színészek, többek között Dustin Hoffman, Sir Laurence Olivier és Roy Scheider együtt a vásznon. Biztos vagyok benne, hogy Babe, a maratoni futás megszállottja legalább egyszer már mindenki nappalijába bekocogott, de John Schlesinger filmje épp olyan addiktív, mint a futás egy maratonista számára. Akármikor, akármeddig elfut vele a néző, akár a nácik elől, akár utánuk kell szaporázni.
Maraton életre-halálra, amerikai thriller, 1976,
125 perc. m3, június 18., vasárnap 21.20ÉVFORDULÓ
Két Dargay-ünnep is jutott az évre: nemrégiben volt a Lúdas Matyi bemutatójának 40. évfordulója, június 20-án, 90 éves lenne Dargay Attila. Ennek apropóján először most vasárnap az Urániában, utána pedig országszerte több moziban is újra műsorra tűzik a Vukot. Az Uránia egész napos Vuk-fesztiválján kiállítanak számtalan eredeti Dargay-rajzot, vázlatokat, storyboardokat, és olyan filmekhez készült figuraterveket is, amelyek végül nem valósultak meg. A Vuk-vetítésen kívül animációs rövidfilm- különlegességekből is csemegézhetünk – többek között A három nyúl, a Dióbél királyfi és a Variációk egy sárkányra című filmekből láthatunk rövid részleteket.
Uránia Nemzeti Filmszínház, június 18.


KIMOZDULUNK

Szabadhíd. Hídfoglalásra invitálnak a Valyo, város és folyó Egyesület aktivistái a Szabadság hídra, ahol szombaton és vasárnap (szinte) mindent lehet, kivéve autóval közlekedni rajta. Lesz cirkusz, LED-zsonglőrbemutató, éjszakai mozizás, eszem-iszom, azaz szabad hídfoglalás.
Szabadság híd, június 17-18.


Ulysses nappalija. Utoljára lehet beülni az Artus-gyárépület hatalmas csarnokának dohányzóasztalokkal és ülőgarnitúrákkal berendezett alkalmi nappalijába, hogy Goda Gábor társulatával az örök visszatérés ad hoc alakuló mítoszába bonyolódjunk. Szereplőként akár.
Artus Stúdió, június 17-18.


EZT LÁTNI KELL!
Több mint 320 intézmény, mintegy 2000 program, 15 éves évforduló, és egy arc, nevezetesen Für Anikóé, aki amolyan nagykövete lett az idei Múzeumok Éjszakájának. Nem mintha szüksége volna a rendezvénynek külön népszerűsítésre – a Szent Iván-éji (vagy ahhoz legközelebb eső szombat) éjszakán az elmúlt másfél évtizedben az is múzeumba ment, aki amúgy messziről kerüli a kiállítóhelyeket.
A tematika ezúttal az értékőrzés fogalomkörét meríti ki minden lehetséges oldalról, gyűjtemények kiemelkedő darabjaira fókuszálva. Ilyen például Móricz Zsigmond csizmája, melyet valószínűleg 1915-ben készíttetett, amikor az I. világháborúban a keleti frontra indult, s amely 1979-ben Móricz hagyatékával került a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Nem akármilyen csizma ez: azon túl, hogy a fotók alapján kissé nagynak látszik az író lábára, és egyszerre hasonlít motorosés vadászcsizmára, szimbolikussá nőtt az évek folyamán. Mint Van Gogh bakancsa. Móricz új korában le is rajzolta magát benne, az évek során megtalpaltatta, és huszonhét éven át viselte vidéki riportjaira utazva. Fehér László megfestette, majd kisfilmen beszélt róla, Tolnai Ottó pedig esszét írt a festmény és a lábbeli kapcsán.
A Múzeumok Éjszakáján továbbszőhető a története, és még egy kicsit szidolozható a nimbusza.
Múzeumok Éjszakája, június 24.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!