LÁTNI KELL! 
Rátkay-Átlók Galéria – Pesterzsébeten, az egykor volt Világosság mozi felújított épületében működik egy múzeum, ahová a madár se, illetve szinte csak azok járnak, akik célirányosan Rátkay Endre Calendárium című, 3 és fél méter magas, 15 méter hosszú arany ikonosztázára kíváncsiak.
Érdekes módon fanatikus olasz turisták is rendre bejelentkeznek a profán kápolnába – a Halászbástya, a Parlament és a Budai Vár épülete mellett ugyanis a Rátkay Galéria is előkelő helyen szerepel a kötelező budapesti látványosságokat felsorakoztató listájukon.
A kiállítóhely egyébiránt tényleg elképesztő, és nem csak Rátkay Endre évtizedeken át kényszerrejtettségben sínylődő, gigantikus, metafizikus munkái miatt. Eredetileg az 1960–64-ig Pesterzsébeten működő Átlók Művészcsoport – Czétényi Vilmos, Gaál Imre és Rátkay Endre – számára, amolyan bemutatóteremnek hozták helyre az egykori moziépületet, ma azonban már egy többszörösen meghökkentő mozitörténeti kiállításnak is helyet ad, kizárólag helyi, azaz 20. kerületi relikviákkal, pékműhely udvarán üzemelő filmszínházak történeteivel, vagy a Csintalan asszonyok című francia film akkori debütanyagaival.


Virágoznak a cseresznyefák
az ELTE Füvészkertjében, ahol hétvégén rendezik a japán hagyományokat megidéző Sakura ünnepet. A látogatók a japán szokásokhoz hasonlóan takarókra telepedve gyönyörködhetnek a rózsaszínbe borult fákban.


Tumultus a határon
A hét végétől hosszabb lehet a várakozási idő a schengeni külső határokon, mert egy most életbe lépő európai uniós rendelet miatt átlépéskor minden utazó okmányait kötelezően ellenőrzik.
Ilyen ellenőrzésre a magyar–horvát, a magyar–ukrán és a magyar–szerb határátkelőhelyeken kell számítani mind belépéskor, mind kilépéskor. A magyar–román határon a Magyarországról kilépő utasokat csak szúrópróbaszerűen, kockázatelemzés alapján ellenőrzik, befelé viszont valamennyi utast ellenőrzik, az új rendszer szerint.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!