„Ha valóban volt is titkos lehallgatás, azt – jellegéből fakadóan – egy vizsgálóbizottság valószínűleg sosem fogja tudni feltárni” – mondta a Vasárnapi Híreknek Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. Bánáti szerint sajnálatos, de világtendencia, hogy egyre szélesedik az állam által szentesíthető megfigyelések köre.

 
Dr. Bánáti János

Az ügy előzménye, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamara felhívásban figyelmeztette tagjait: ha úgy érzik, hogy titkos állami megfigyelés vagy lehallgatás célpontjaivá váltak, jelentkezzenek a kamara külön e célra múlt pénteken felállított vizsgálóbizottságánál. Az ügyvédek körében az okozott riadalmat, hogy a Kiss Ernő nyugalmazott rendőrtábornok ellen vesztegetés miatt folyó eljárásban a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) kezdeményezésére több mint három hónapon keresztül lehallgatták egy ügyvéd mobiltelefonját és irodáját. (A szóban forgó ügyvéd nem mellesleg Kocsis István, az MVM egykori vezetőjének védője is – jegyezte meg a Népszabadság.)

Bánáti szerint aggasztó lenne, ha valóban törvénytelenül hallgattak volna le ügyvédi irodákat, de erre kevés az esély. A törvény szerint a rendőrségnek a valódi nyomozás megkezdése előtt is van lehetősége megfigyelni a gyanúsítottakat, akár bírói végzés nélkül. Igaz, az így szerzett adatok később nem használhatók fel bizonyítékként. Később, a nyomozati szakban erős bírói felügyelettel bárkit és bármit megfigyelhetnek, így akár egy ügyvédi irodát is lehallgathatnak.

„Védő csak akkor hallgatható le, ha alapos a gyanú, hogy az adott bűncselekménnyel kapcsolatos munkája során követ el ő is bűncselekményt, de ilyenkor akár a beszélőn is lehallgathatják” – mondta a kamara elnöke. Bánáti János ezzel együtt igyekezett megnyugtatni az ügyfeleket. Előfordulhat – mondta –, hogy egy ügyvédi iroda lehallgatásakor az adott ügyben nem érintett személyekről is gyűlik adat, de ezeket a törvény szerint soha, sehol, senki nem használhatja fel. „Ráadásul ennek az esélye nem nagyobb, mint amikor valakinek a telefonbeszélgetését véletlenül kihallgatjuk a villamoson” – tette hozzá az ügyvéd.

Az amerikai szenátus nem tette lehetővé, hogy a hírszerző szolgálatok tömegesen és válogatás nélkül gyűjtsék az amerikaiak mobilhívásaira vonatkozó metaadatokat június 1-je után is. A törvényhozás felsőházában két szavazást is tartottak, de egyik esetben sem érték el a jóváhagyáshoz szükséges 60 voksot, ezért az NSA csak május 31-ig folytathatja a metaadatok gyűjtésének jelenlegi gyakorlatát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!