Miközben a legtöbb gyereknek még eszébe sem jut a tanév, az egyetemistáknak és főiskolásoknak javában fő a fejük, ugyanis több tízezren keresnek albérletet – vagy egymagukban egy szobát, vagy lakótársakkal egy teljes kecót. Csakhogy nincsenek könnyű helyzetben, durván keresleti a piac, magyarán egészen kétes helyiségeket is ki lehet adni borsos áron.

 
Illusztráció: Balogh Zoltán, MTI

Felejthetik a diákok a jó helyen lévő, jó állapotú, olcsó albérleteket. Ráadásul az ingatlanárak átlagosan 5–20 százalékkal drágultak egy év alatt, a főváros külső kerületeiben, illetve Miskolcon és Sopronban akár 40 százalékkal is többet kell fizetni. A legfelkapottabbak Budapest azon részei, ahol egyetemek, főiskolák vannak, és magától értetődően a nagy egyetemi városok, például Pécs, Debrecen, Szeged, Miskolc vagy Sopron. Ezen területeken rohamosan fogynak az albérletek – dacára annak, hogy ezekért kérik a legtöbb pénzt. Legkeresettebbek a kis lakások, a legtöbben ugyanis nem szeretnének osztozni, másokkal lakni, de aki nem kap hamar észbe, annak már csak a 80-100 négyzetméteres kéglik maradnak, amiket viszont – gazdag szülők híján – meg kell osztani másokkal.

A fővárosban 100 ezer forint plusz rezsi alatt nem könnyű lakást találni – és ez egyre inkább igaz a külvárosokra és a lakótelepekre is (e placcokon azért még meg lehet csípni 65–80 ezer forintos bérleményeket). Erre még jön a minimum egy-, de általában kéthavi kaució.

A legdrágább a II. kerület: 3400 forint egy négyzetméter. A panelek nagyjából 2300 forint körüli négyzetméteráron bérelhetők, vidéken általában 1000–1500 forint, Sopron viszont drágább, ott 2000 forintba is kerülhet a lakások négyzetmétere. De például 35 négyzetméteres panellakást lehet találni Pécsett is 120 ezer forintért, Debrecenben pedig 90 ezerért.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!