Egyszerre tisztul és válik közben egyre ködösebbé a kép az úgynevezett kémügyben. Lassan kiderül, mi az ügyészség vádja, de hogy ehhez mi köze egy volt miniszternek, és lehet-e köze egy jelenleginek, az ma még nem világos.

Előzetes letartóztatásba helyezte Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatóját a hét közepén a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa, megváltoztatva ezzel az első fokú határozatot, amely még csak házi őrizetet tartott indokoltnak a kémkedéssel vádolt volt titkosszolgálati vezető esetében. Jogerőre emelkedett ugyanakkor az első fokú határozat, amely a gyanú megalapozatlansága miatt semmiféle kényszerintézkedést nem tartott szükségesnek Szilvásy György volt titokminiszter és Laborcz Sándor volt NBH-főigazgató ügyében. Ők tehát otthonukból járhatnak a továbbiakban az ügyészségre, Szilvásyt be is hívták pénteken. Ügyvédje, Sebes Péter elmondta: a kihallgatási jegyzőkönyv titkosításának feloldása érdekében az adatvédelmi biztoshoz fordultak.

Hogy mivel vádolják a volt titkosszolgálati vezetőket, az elvben továbbra is államtitok. Azért csak elvben, mert a vád egyre több állítólagos részlete kerül nyilvánosságra. A sort Földi László, a hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója nyitotta. A fideszes körökkel korábban jó kapcsolatot ápoló volt tiszt egy tévéműsorban beszélt arról, hogy információi szerint egy titkosszolgálati belső ellenőrzés képezi a vád alapját. Ő úgy tudja: az NBH-ban a sorozatos kiszivárogtatásoknak igyekeztek elejét venni azzal, hogy külsős céget bíztak meg a munkatársak hazugságvizsgálós tesztjével, ám a megbízott cégről kiderült, kapcsolatba hozható külföldiekkel, esetleg olyanokkal is, akik ellenérdekelt titkosszolgálattal állnak kapcsolatban. Földi szerint ugyanakkor ez legfeljebb szakmai dilettantizmusnak nevezhető, kémkedésnek aligha.

A Fidesztől szintén nem túl távoli Heti Válasz a héten azt ígérte, lerántja a leplet a kémvádról. A cikk a Földi által felvetett ügyet részletezi. Azt írják: az NBH-ban erős volt a gyanú 2007 tájékán, hogy bizonyos információk fideszes politikusokhoz jutnak, ezért rendelt el belső ellenőrzést Galambos főigazgató. Ehhez a Zömök Kft. nevű biztonságtechnikai cég segítségét kérte. A cég végezte a poligráfos ellenőrzést. Itt meg kell jegyezni: a Zömök Kft. több állami szervnek is végzett biztonságtechnikai szolgáltatást, ezért valószínűleg át kellett esnie valamiféle nemzetbiztonsági ellenőrzésen, olyanon, amely elvben alkalmassá tehette az NBH-val való együttműködésre. A cégről először a Hír Tv tárta fel, hogy tulajdonosai orosz kötődésűek, vagyis rajtuk keresztül juthatott magyar államtitok orosz kezekbe. Ha valóban ez alapozza meg az ügyészség vádját, az egy kérdést biztosan felvet. Ha igazat állítanak a jobboldali médiumok, az vajon nem államtitoksértés? Az ügyben vizsgálódó Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője, Balogh Zoltán kérdésünkre, sérthet-e a sajtó államtitkot, így válaszolt: „mi nem a sajtó munkatársaival foglalkozunk, hanem a fegyveres szerveknek a tevékenysége tartozik hozzánk. Tekintettel arra, hogy különböző személyekkel kapcsolatban a különböző eljárási cselekményekről mindenféle információk napvilágot láttak, és ezek nem tőlünk származnak, soha sem kommentáltuk azokat, valószínűleg a jövőben sem fogjuk”. Ennyi.

Az ügyben kulcsszereplőnek tűnő Zömök Kft.-ről a Hír Tv még nem tárta fel azt, amire a Heti Válasz is csak céloz: a cég és a tízmillárdos adó- és vámcsalás miatt eljárás alá volt Eclipse Kft. között meglehetősen szoros volt a kapcsolat. Az Eclipse-ügy is kapcsolódik a titkosszolgálatokat irányító miniszterhez. A jelenlegihez, Pintér Sándorhoz Az Eclipse ugyanis a belügyminiszter Hajnalka nevű lányát projektvezetőként alkalmazta. Egyes információk szerint a vámnyomozók éppen a Pintér-lány telefonjának lehallgatásával szereztek információkat az Eclipse pénzügyeiről, és a cégvezetőik letartóztatását részben ezekre a lehallgatási anyagokra alapozták. Mindezek fényében nem tűnik alaptalannak az a feltételezés, hogy az ügy kapcsán egy Pintér és Kövér László közötti rivalizálás húzódik meg. Kövér az első Orbán-kormányban volt titokminiszter, de befolyását máig megőrizte, és úgy tűnik, nem is akarja azt feladni. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!