Évente tucatnyi áldozatot követel a szén-monoxid. Ennek egyik oka a rosszul működő, elavult fűtőberendezések használata. A másik viszont az eldugult, rosszul szelelő kémény. A héten már fagyott Nógrád megyében, hamarosan indul a fűtési szezon. Szakemberek szerint nem késő ellenőriztetni a készülékeket és a füstkivezetőket. Ebben a szezonban a kéményellenőrzéseket már az ország nagyobb részén a Katasztrófavédelem végzi. Ingyen, de csak kétévente.

 
Illusztráció - Németh András Péter felvétele

„Hiányszakma lett a kéményseprés,  lesznek ellátatlan területek, emiatt több készülék meghibásodásából származó baleset várható” – így foglalta össze a helyzetet lapunknak Király Péter, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének alelnöke.

Október 1-jétől újabb három megyében (Baranya, Tolna, Zala) a Katasztrófavédelem látja el a kéményseprési feladatokat, ugyanis július 1-jétől az új szabályozás értelmében fokozatosan veszi át a szolgáltatást az állam azokon a településeken, ahol eddig az általuk szolgáltató cégek tevékenykedtek.

Pedig ez a változás senkinek sem jó: az eddigi 900 kéményseprőből 400-at vett át a Katasztrófavédelem, nagyjából 200-an váltak munkanélkülivé, sokan pályaelhagyók lettek, s bár a lakosságnak nem kell fizetni érte, az eddigi évenkénti helyett csak kétévente jár a szolgáltatás.

A legveszélyesebbek azok a kémények, amelyeket gáztüzelésű kályhákhoz használnak, és amelyeket – a jogszabály értelmében – szintén csak kétévente kell ellenőrizni. Az országban a kémények „átlagéletkora” igen magas, az állapotuk nagyon rossz, ezért lenne szükség a gyakoribb ellenőrzésre – mondja a szakember. Ennek hiánya meghibásodásokat, lakástüzeket és életveszélyes szén-monoxidmérgezést is okozhat. Az összes kémény 92 százaléka Budapesten található.

Korábban a rezsicsökkentés okozott nagy érvágást a kéményseprőknek, mert feleannyiért kellett elvégezniük a munkájukat, emiatt több szolgáltató csődbe ment. A kéményseprő-szakszervezet tavasszal népszavazást akart kezdeményezni, hogy maradjon az addigi, évenként kötelező ellenőrzés, ám az NVI (Nemzeti Választási Iroda) nem engedélyezte még az aláírásgyűjtést sem, ezért a Kúriánál fellebbeztek.

A közületeknél továbbra is piaci szolgáltatók, magáncégek látják el az ellenőrzést, amelyeket azonban szintén a Katasztrófavédelem ellenőriz.

A Katasztrófavédelemtől bárki megrendelheti saját zsebre a kéményellenőrzést, nagyjából 5000 forintba kerül. Budapesten a Főkétüsz látja el a feladatot 2024-ig.


A kéménybélelés ára függ a kémény hosszától, átmérőjétől, anyagától, de nagyjából 180 ezer forintba kerül a hagyományos gázkészüléknél.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!