Kegyelmet a hősöknek - Az elmúlt évek két legnagyobb amerikai kiszivárogtatási botrányáért felelős volt kormányalkalmazott hívei is azt remélik, hősük kegyelmet kaphat Barack Obamától, mielőtt az elnök távozna hivatalából.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerdán indított kampányt a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos dokumentumait megszellőztető Edward Snowden érdekében.

Majd egy nappal később nyilvánosságra hozta a Képviselőház Snowdenről szóló jelentését. Az Oroszországba menekült egykori titkosszolga természetesen visszautasította a vádakat, miszerint az akciójának semmi haszna nem volt azonkívül, hogy az amerikai hadsereg és hírszerzés bizalmas információit az ellenség tudomására hozta.

Ezt követően a diplomáciai és katonai iratok publikálásával híressé vált WikiLeaks portál alapítója, Julian Assange is alkut ajánlott Obamának. Ha az elnök kiengedi a katonai börtönből a honlap informátorát, Bradley – vagy a nemváltoztatása után már Chelsea – Manninget, hajlandó feladni magát az USA-ban, bár fenntartja, hogy a vádak törvénytelenek. Assange lassan négy éve él Ecuador londoni nagykövetségén, hogy megússza kiadatását Svédország számára.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!