A Vasárnapi Hírek ANYA & APA rovatában megkérdeztük Kálmán Olga újságírót, műsorvezetőt, a 23 éves Luca és a 7 éves Marci édesanyját.

 
Kálmán Olga újságíró, műsorvezető

– Okozott nehézséget a családban a gyerekek közötti nagy korkülönbség?

– Úgy gondolom, hogy nincs olyan, hogy ideális korkülönbség a testvérek között, mert mindegyiknek megvan az előnye. A saját példánkból kiindulva azt mondhatom, hogy egy olyan esetben, mint a miénk, az idősebb gyerek több mint testvér a kicsi számára – főleg, ha egy nővérről van szó. Féléves volt Marci, amikor visszamentem dolgozni, onnantól Lucára nagyban számíthattam. Abszolút pozitívan élte ezt meg, nem teherként. Sőt egyfajta „buli” lett a gyerekvigyázásból, egyfolytában nálunk voltak a barátai, 17 éves kamaszok versengtek azon, hogy ki fürdetheti a fiamat.

– Hogyan szabályozza a gyermekei médiafogyasztási szokásait?

– Ahogy egyéb más dolgot, ezt sem különösebben. Nem vagyok híve a gyerekek életének szigorú szabályok közé szorításának. Ráadásul ők a szüleik szakmája miatt belenőttek a hírvilágba: Luca kiskorában még oknyomozó riporterként dolgoztam, jött velem mindenhova a sajtótájékoztatótól a katonai reptérig. Marci pedig a tévéstúdióban mozog otthonosan. És nyilván azt is megszokták, hogy a szüleik nem „csak” írják, de folyamatosan nézik, olvassák, hallgatják a híreket. Ily módon két útjuk van: vagy megutálják, vagy megszeretik a média világát. Luca az utóbbit tette, fotósnak tanul, ő is azt választotta hivatásul, hogy megmutassa a világot.

– Marci most készül iskolába. Hogyan választanak neki intézményt?

– Ugyanolyan szempontok szerint, ahogy annak idején óvodát: a lényeg a szerető közeg és a pedagógus személye. Mert minden azon múlik. Jöhetnek oktatási reformok, lehet bármilyen típusú az iskola. Szóval mi a megfelelő tanítót vagy tanítónénit keressük, kutatjuk, és biztosak vagyunk benne, hogy meg is találjuk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!