MEGKÉRDEZTÜK…Berg Judit írót, a 16 éves Lilla, a 12 éves Bori, a 11 éves Dalma és a 7 éves Vilmos édesanyját

 
Berg Judit - Fotó: Czimbal Gyula, MTI

– Hogyan kerített időt a gyermekei mellett a könyvei megírására?

– Régen, amikor a gyerekek kicsik voltak, a délutáni alvás idején írtam. Most már mind iskolásak, így a délelőttjeim szabadok, de így is állandóan küzdök. Sajnos az írás sokszor a háztartás rovására megy, de be kellett látnom: nem fér bele minden egy napba. A gyerekek és az írás fontosabb a vasalásnál!

– Előfordul, hogy a gyermekei korrigálják a meséi kéziratát, s a véleményük alapján újraírja a kérdéses részeket?

– Gyakran kikérem a véleményüket, és többnyire megfogadom, amit mondanak. Jó érzékkel veszik észre, ha valami túl bonyolult, nem elég vicces vagy éppen nem teljesen logikus. Az is előfordul, hogy jó ötletet adnak egy-egy történet folytatására.

– Miben volt más kétgyermekes anyukának lenni visszanézve már a negyedik gyerek családi életbe bekapcsolódása után?

– Az első sokk az volt, amikor rádöbbentem: nem tudom egyszerre mindenkinek fogni a kezét, amikor átkelünk az úton. Amúgy én nagyon rövid ideig voltam kétgyerekes anya, Bori után hamar megszületett Dalma. A négygyerekes létben az a legnehezebb, hogy az emberből sohasem elég. Mindig van, akivel éppen beszélgetni vagy tanulni kell, miközben valaki más sétálni hívna, a legkisebb pedig arra vár, hogy mikor legózunk végre. Viszont hatalmas siker bármilyen konyhai akcióm: egy tepsi kakaós csiga vagy egy nagy tál otthon sütött lángos tíz perc alatt elfogy!

– Ha nyaralni mennek, mik a legfontosabb irányelvek a négy gyermek igényei miatt, illetve mire kell még ügyelniük?

– Mi úgy szeretünk nyaralni, hogy mindig legyen lehetőség az aktív pihenésre, kirándulásra, úszásra, lovaglásra, bringázásra, de férjen bele egy kis kultúra is. A gyerekeinkkel már jól lehet várost nézni, érdekli őket a világ, szívesen megnéznek egy-egy jó kiállítást. Persze nagyon figyelünk arra, hogy ne legyen semmiből sem túl sok, kivéve talán a fagyit!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!